Közélet

Seres Mária Szegeden: a képviselők példamutatással tartoznak

Seres Mária Szegeden: a képviselők példamutatással tartoznak

2009. január 28., szerda
Seres Mária Szegeden: a képviselők példamutatással tartoznak

Fotók: Gémes Sándor

A népszavazást kezdeményező Seres Mária neve ma már senkinek nem ismeretlen az országban. Szerdán Szegedre is ellátogatott, hogy feltegye a kérdést: „Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Mivel több íven is folyt a gyűjtés, Seres Mária még továbbutazásakor nem tudott számokat mondani, hogy mennyit tett hozzá Szeged a kezdeményezéshez. „Azt látom mindenhol az országban, hogy az emberek nagyon szívesen odajönnek, és aláírják az ívet, tudják, miről van szó, nem kell már magyarázni, mi ez a kérdés" - beszélt tapasztalatairól Seres Mária, aki magánszemélyként kezdeményezte a referendumot. „Szerintem mindenki egyetért azzal, hogy a rendteremtést el kell kezdeni, és a képviselők példamutatással tartoznak nekünk - a kérdés ugyanis valójában erről szól, a törvény előtti egyenlőségről, arról, hogy ha nekünk el kell számolni a költségeinkről, akkor jogosan várjuk el, hogy a képviselők is ezt megtegyék. Ebben egyet is értenek az emberek. Szegeden is azt tapasztaltam, hogy a sajtó foglalkozik a témával, az emberek örülnek, hogy segíthetnek nekünk, és gratulálnak" - tette hozzá.

Csepp a tengerben?

Mint Seres Mária elmondta, mindenféle véleményt hallott szegedi gyűjtése során, de jók a tapasztalatok, aki jött, mindenki aláírta az ívet. Van, aki radikálisabb akar lenni, mások azt mondják, a képviselők úgyis találnak kibúvót. Ellenérv szokott lenni, hogy drága a népszavazás, megér-e ez ennyit? „Erre ezerszer léphettek volna a képviselők, nekik egy darab indítvány ugyanezt megtenni, amit mi négy hónapon keresztül kétszázezren elérhetünk" - érvelt Seres Mária, és hozzátette: „Mindenkinek van javaslata, mit kellene még népszavazásra vinni - én ezeket gyűjtöm, és figyelek rájuk. Tudom, hogy ez a kérdés csepp a tengerben, hatalmas feszültség van a társadalomban, minden réteg megszenvedi ezt a mostani helyzetet, és nem látja a kivezető utat, nincs meg a remény. Ezt kellene visszaszerezni: ha az összefogás erejét megérezzük, az mindenkire doppingként hat, én ezért vágtam bele ebbe a kezdeményezésbe" - mondta Seres Mária, aki arról is beszámolt, hatalmas tapasztalatra tett szert, amit át fog majd adni azoknak, akik elszánják magukat a cselekvésre, és nem másokra várnak, hanem ők akarnak tenni. „Született

egy honlap

, ami aztán mondhatni a virtuális irodámmá fejlődött. Nagyon sokat köszönhetek az internetes közösségi oldalaknak, mert ha valaki feltette a témát, és ajánlotta a baráti körének, akkor lehet, hogy egyszerre két-háromszázezer ember értesült róla" - mondta a népszavazás kezdeményezője. A gyűjtőtársakkal a honlapon keresztül tartják a kapcsolatot, akik között már egy összetartozás érzés tapasztalható, és az igény, hogyha vége ennek a kezdeményezésnek, utána is tegyenek valamit.

Az egyetlen ellenfél

Most egyetlen ellenfél van, az idő - fogalmazott Seres Mária. Mint elmondta, az nem kérdés, hogy lesz 200 ezer aláírás; az a kérdés, hogy február 12-ig meglesz-e, vagy pár tízezerrel lemaradnak a sikerről. Még legalább 60 ezerre van szükség a hátralevő időben. „Ha ez bekövetkezik, még az sem kudarc, mert teszek róla, hogy ezt a több tízezer aláírást lássák a képviselők, és én bízom benne, hogy lesz ezután olyan döntés, ami összhangban van ezzel a kezdeményezéssel" - fejezte ki reményeit Seres Mária. A beadás után Országos Választási Bizottság megszámolja az aláírásokat, és onnantól a köztársasági elnök hatásköre a népszavazás kiírása. Hogy gyűjtésben magánszemély idáig eljusson, ez még hazánkban példa nélküli. Az Albert házaspár ismert kezdeményezése mögé ugyanis civil szervezetek, sőt parlamenti párt is odaállt. Seres Mária elmondta, a gyűjtés első hónapja azzal telt, hogy ő is próbált olyan támogatókat találni, akiknek van országos szervezetsége, de ezek híján egyedül vágott neki - a társadalmi szervezetektől, mint mondja, udvarias elutasítást kapott, mondván: ez politikai kérdés, amiben nekik veszélyes állást foglalni.

A cselekvési kedvet visszaadni az embereknek

„Hogy egy politikus hajlandó-e alávetni magát annak, hogy ellenőrizhető vagy sem, ez erkölcsi kérdés, és ennek az üzenetértéke fontos: az, hogy politikai szervezettől függetlenül a magánembereknek van lehetősége arra, hogy összefogjanak. Ez egy jelzés, nem is feltétlenül a politikusaknak, hanem sokkal inkább a magánszemélyeknek, hogy ha akarunk és tudunk összefogni, akkor bármit elérhetünk" - hangsúlyozta Seres Mária. „És ne higgyük azt, hogy a politikusok mindent meg tudnak oldani egymás között. Őket mi választjuk, és igaz, hogy ők igazából csak négyévente kíváncsiak a véleményünkre, de bízom abban, hogy a következő ciklusban sok olyan képviselő kerül be, aki nem lobbiszíntérnek tekinti majd a Parlamentet, hanem valóban a köz-munkát szeretne ott végezni." És mindenhol kell egy első fecske: „Számomra idegen területbe vágtam, de látom, hogy meg lehet csinálni, csak elhatározás kérdése. Ezt a cselekvési kedvet kell visszaadni az embereknek, és talán ebben példát tudok mutatni, ha nem is tízmilliónak, de annak a 200 ezernek, aki aláírja az ívet, annak biztosan."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.