Közélet

Másodfokú ítélet született az MTV-ostrommal kapcsolatos sajtóperben

Másodfokú ítélet született az MTV-ostrommal kapcsolatos sajtóperben

2009. január 29., csütörtök
Másodfokú ítélet született az MTV-ostrommal kapcsolatos sajtóperben

Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Ítélőtábla részben megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság múlt év szeptemberi elsőfokú ítéletét a tévészékház ostromáról megjelent cikk kapcsán Gonda István és a Délmagyarország kiadója, a Lapcom Kft. között zajló perben. Bár az elsőfokú ítélet után az újság már közölt helyreigazítást a harmadik oldalon, az ítélőtábla ezúttal egy, a címoldalon megjelenő pontosításra kötelezte a megyei napilapot.

A közel két éve zajló

sajtóper előzményeiről

a SZEGEDma.hu már

több cikkében is beszámolt

. Az MTV-székház 2006. szeptemberi ostromát követően jelent meg egy cikk a Délmagyarországban, mely szerint a szegedi

Gonda István

részt vett a tévészékház ostromában, amit több szemtanú és egy tévé-, illetve videofelvétel is bizonyít. Az újság kimerevített fényképet közölt, amelyen - a képaláírás szerint - a felperes kövekkel a kezében fut el egy rendőrautó előtt. A cikk megjelenése után nem sokkal, október 5-én Gonda Istvánt munkahelyén őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai, majd Budapestre szállították, kihallgatták, és egy napon át fogva tartották a Gyorskocsi utcában. Később a rendőrségi vizsgálat nyomán az ügyészség megállapította, hogy nincs bizonyíték Gonda bűnösségére, felmentették a vádak alól. Gonda ezután perelte be a lap kiadóját és az újságírót jó hírnévhez és képmáshoz fűződő személyiségi jogai megsértésért. Az ügyben eljáró Csongrád Megyei Bíróság első fokon igazat adott a felperesnek, de nem ítélte meg a nem vagyoni kártérítést, ezért védője fellebbezett. A másodfokú ítélet sem adott igazat a nem vagyoni kártérítés igényében, viszont a harmadik oldal helyett a címlapon történő helyreigazítás közzétételére utasította a kiadót.

Helyreigazítás a címlapon

Az elsőfokú ítéletet tehát a Szegedi Ítélőtábla részben úgy változtatta meg, hogy az elsőrendű alperest (a kiadót) az ítélet kézhezvételétől számított nyolc napon belül a következő nyilatkozat közzétételére kötelezi a Délmagyarország címlapján: „Lapunk 2006. szeptember 28-i lapszámában megjelent cikkben a Délmagyarország című napilap kiadója és munkatársa, Oláh Zoltán megsértette Gonda István jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal a valótlan állítással, hogy Gonda István 2006. szeptember 18. napján tevőlegesen részt vett az MTV-székház ostromában. A Lapcom Kft. megsértette Gonda István képmáshoz fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a napilap ugyanezen számában nevezett hozzájárulása nélkül tette közzé a róla készült fényképfelvételt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.