Közélet

Mars tér: Közmeghallgatást kezdeményez a Fidesz

Mars tér: Közmeghallgatást kezdeményez a Fidesz

2009. január 8., csütörtök
Mars tér: Közmeghallgatást kezdeményez a Fidesz

Fotó: Gémes Sándor

Lakossági közmeghallgatás összehívására szólította föl csütörtökön a Fidesz-frakció a szegedi városvezetést a Mars tér rendezése ügyében. Az ellenzék szerint a tér, illetve az ott található piac további sorsát illető előkészítések és tervezések a kereskedők és a vásárlók kizárásával zajlanak, ráadásul fennáll a gyanú, hogy a város ismételten sajátos módon szeretne magánkézre játszani értékes önkormányzati vagyont. A korábbi stadionügylet után ez esetben is Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester és a Szeviép Zrt. szerepét firtatja a Fidesz.

Hüvös László,

a Fidesz frakcióvezető a csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: a közgyűlés első félévi munkatervéből úgy tűnik, a képviselők már márciusban tárgyalhatnak a Mars tér átalakításáról, s miközben semmiféle érdemi egyeztetés sem történt a kereskedőkkel, a vásárlókkal vagy éppen az ellenzékkel, a várost irányító koalíció felgyorsította az előkészítési és tervezési folyamatot. Ráadásul - hívta föl a figyelmet - úgy tűnik, nem a város, hanem a tervek elkészítését finanszírozó Szeviép Zrt. érdekeit kívánják kiszolgálni. A frakcióvezető fölöttébb érdekesnek nevezte, hogy éppen az a magánbefektető került ismételten a képbe, mely a SZVSE-pályához kötődő ingatlanbotrányban is érintett volt. Ráadásul újra

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester kötött háromoldalú szerződést a város képviseletében a Szeviéppel, illetve egy tervezőcéggel a Mars tér rendezéséről, aki korábban, 2007 nyarán a SZVSE sportegyesület közgyűlésén kijelentő módban beszélt az önkormányzat tulajdonában lévő városi stadion Szeviép által történő megvásárlásáról. A botrányt akkor az okozta, hogy mindez még a pályázat kiírása előtt történt... Stadionügyben a civilek összefogása, illetve az ennek kapcsán megjelenő médiaérdeklődés visszavonulásra kényszerítette az érintetteket, ám Hüvös úgy látja, Szentgyörgyi és a Szeviép ezúttal újabb értékes önkormányzati ingatlant nézett ki: mivel a városvezetés a Mars tér egy részének értékesítésére készül, a fideszes politikus szerint a tervezési költségeket álló cégcsoport komoly helyzeti előnybe kerülhet a későbbi pályázaton.

Kohári Nándor

önkormányzati képviselő azzal egészítette ki a párttársa által elmondottakat, hogy a városvezetésnek a térrel kapcsolatos jelenlegi tervei összezsugorítanák az őstermelők és a tőlük vásárló kereskedők számára legolcsóbb értékesítési lehetőséget jelentő szabadtéri asztalos piacot. Gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy mindenki elférjen a tervezett fedett nagycsarnokban, ahol ráadásul komoly asztalpénzt és bérleti díjakat kellene fizetniük a kereskedőknek, hiszen nyilvánvalóan rájuk terhelik majd a csarnok fenntartási költségeinek egy részét. Az ezzel összefüggő áremelések pedig érzékenyen érinthetik a piacon vásároló fogyasztókat. Kohári szerint aggályos az is, hogy a jelenlegi rendezvényterületen vegyes kereskedelmi övezetet alakítanának ki, ahol akár beváráslóközpontot is felhúzhat a magánbefektető, mely komoly konkurenciát jelenthet az Irén és az Anna csarnok kereskedőinek - akiket a közelben létesülő Árkád már így is „szorongat". Hozzátette: a tér további beépítése durva belenyúlást jelentene a lechneri városszerkezetbe. A sajtótájékoztatón elhangzott: a Fidesz kiáll a terület térjellegének megőrzése, az asztalos piac bővítése, illetve további zöldfelületek kialakítása mellett. Felhívják a városvezetés figyelmét ezen szempontok, illetve a vásárlói és a kereskedői érdekek figyelembevételére, éppen ezért sürgetik: haladéktalanul tartsanak lakossági közmeghallgatást a Mars tér jövőjéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.