Közélet

Baltával támadtak a szegedi oktatásra?

Baltával támadtak a szegedi oktatásra?

2009. január 28., szerda
Baltával támadtak a szegedi oktatásra?

Fotó: Gémes Sándor

A szegedi közoktatási rendszer tervezett átalakítása és a szombati, kudarcba fulladt rendkívüli közgyűlés volt a témája a Fidesz-frakció szerdai sajtótájékoztatójának. Hüvös László frakcióvezető felszólította a kormánypárti képviselőket, mivel nem kívántak dolgozni, mondjanak le januári tiszteletdíjukról, Farkasné Pocsai Blanka, az oktatási bizottság tagja pedig szakmaiatlansága miatt bírálta az átszervezési kísérletet.

„Szombaton szociális értékmentő rendkívüli közgyűlést akartunk tartani, s jelezni kívántuk a kormányzat felé, hogy megszorító intézkedései ellehetetlenítik a szegedi családokat, a szegedi önkormányzatot, hogy az elvonások a szociális, az egészségügyi és az oktatási rendszerben is leépítéseket vonnak maguk után. Azzal, hogy az MSZP és az SZDSZ politikusai távol maradtak, azt jelezték, nem kívánnak foglalkozni ezekkel a problémákkal, ezek a problémák nem léteznek" - fogalmazott

Hüvös László

. Hozzátéve: a szegedi közoktatást érintő 260 milliós normatívacsökkentés, mely a tervezett átszervezésekhez vezetett, mindenkit meggyőzhetett a helyzet komolyságáról. A Fidesz frakcióvezetője felszólította a kormánypárti városatyákat, ajánlják föl jótékonysági célra januári tiszteletdíjukat: mivel nem dolgoztak meg a pénzükért.

Farkasné Pocsai Blanka

a napokban nyilvánosságra került közoktatási átszervezési tervekkel kapcsolatban fogalmazott meg kemény kritikát. Az oktatási bizottság tagja szerint súlyos hiba lenne költséghatékonysági okokból háttérbe szorítani a szakmai szempontokat. Mint mondta, a szegedi közoktatás évek óta kényszerpályán mozog, ugyanakkor

Botka László

(MSZP) polgármesternek országgyűlési képviselőként ki kellett volna állnia a normatíva durva csökkentése ellen. A karcsúsítások az alapfokú intézmények mellett most már a középiskolákat is elérték, ám az átszervezéseket nem lehet pillanatnyi megtakarításként ünnepelni, mert azoknak hosszú évekre szóló, komoly következményei lesznek - fogalmazott. A képviselő asszony úgy értékelt, a városvezetés most baltával támadt a szegedi közoktatásra. Az akciónak a Gárdonyi, a Hunyadi és a Weöres általános iskola eshet áldozatául, miközben a Fidesz álláspontja szerint a kistelepülési, városrészi megtartó iskolák életben tartása rendkívül fontos feladat lenne. Megszűnhet több értékes, közösségteremtő kollégium, így a Kiss Ferenc és a Déri Miksa szakközépiskola diákszállása is. Július 1-jével a 13 szakképző intézményből 4 „mamutiskola" jönne létre, a Széchenyiben és a Gábor Dénesben két-két gimnáziumi osztálynak mondhatnak búcsút, többek között a híres széchenyis sportosztálynak is. Senkinek se legyenek illúziói: ha ezek az intézkedések megvalósulnak, pedagógusok, technikai munkatársak tucatjai kerülnek az utcákra - hívta föl a figyelmet Farkasné Pocsai Blanka. A képviselő asszony további veszélyekre is figyelmeztetett: az eddigiekben az összevonások rövid időn belül nemcsak egy-egy intézmény önállóságának korlátozását, hanem konkréten a megszűnését is jelentették, s ezt az újabb tervek kapcsán sem lehet kizárni. „A gigantintézmények egyáltalán nem a gyermekek igényeit szolgálják, semmiféle szakmai szempont nem indokolhatja az összevonásokat" - mondta. Hüvös László az egyik legkomolyabb problémának azt nevezte, hogy a városvezetés napvilágra került tervei a szakma teljes kizárásával készültek, ugyanis az ügyben senkivel semmiféle egyeztetés nem folyt. Emellett pedig bár a közgyűlés csak február végén tárgyalja majd a kérdést, éppen a felvételi időszakban szellőztették meg az átalakítási elképzeléseket - a frakcióvezető szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy bizonytalanságban tartsa a szegedi családokat. Azt mondta: a Fidesz nyitott az együttműködésre, a tervek átgondolásában való részvételre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.