Közélet

"Botka-gála" az IH Rendezvényközpontban

"Botka-gála" az IH Rendezvényközpontban

2008. november 27., csütörtök
"Botka-gála" az IH Rendezvényközpontban

Fotók: Gémes Sándor

A fejlődés éve lesz Szeged, de ehhez még több türelem kell, a pénzügyi világválság miatt Földünk országaiban mindenhol összefognak, kivéve Magyarországon, amiért az ellenzék a felelős. Az önkormányzat munkájának méltatása mellett ilyen és ehhez hasonló mondatok is elhangzottak szerda este az IH Rendezvényközpontban, ahol a polgármesteri roadshow díszelőadását izgulhatta végig a közel négyszáz fős publikum.

A városi apparátus a polgármester városjáró körútjának harmadik állomására időzítette legjobb formáját. A beszámolón megjelent szinte a teljes MSZP-s képviselői elit, alpolgármesterek és országgyűlési képviselők, városi cégek vezetői és közel háromszáz, nagyrészt ötven év feletti választópolgár. Az estre a SZEGEDma.hu is kilátogatott, hogy szemrevételezze,

a Tisza-parti Általános Iskola első reklámankétje

- amiről természetesen beszámoltunk - óta mi minden változott.

Finom falatok, keserű szószok

A város fejlődését bemutató PR-film után

Botka László

szinte ugyan azokat a mondatokat használva haladt végig a háta mögé vetített diákon, mint ahogy egy hete tette azt Újszegeden. Halhattunk az M43-as autópálya sikeréről, ami ismételten meghozhatja azt a gazdasági fellendülést, amit az M5-östől is vártunk és kaptunk. Botka - miután a pályázatokban elért sikereket bemutató grafikonon szinte az összes vidéki nagyvárost megelőztük - megjegyezte, hogy ezt a publikum kezelje bizalmasan, ne hangoztassuk kiemelkedő sikerünket. A továbbiakban a nagyrészt 2010-es átadásra ütemezett beruházások tekintélyes számadatait ismerhettük meg, illetve az ellenzéki kötekedések értelmetlenségéről, hiábavalóságáról próbált minket meggyőzni polgármesterünk - a közgyűlésekből már jól ismert gúnyos, „botkás" módon. A tálalás közben persze a keserű szósz a kamrában maradt. A 29,5 milliárdos közlekedésfejlesztés esetében a beruházás utáni közel egymilliárdos évi működtetési költségnövekedés kérdése bújt meg a spájzban. A fürdőfejlesztésnél pedig a legfőbb érvet - miszerint önkormányzati kézben marad a Napfényfürdő - nem követte a zamatos kíséret: a határidő, hogy meddig? Az idejét múlt Bartók bezárásánál pedig a kihasználatlanságot bizonyítandó hangzott el a „néhány civil" kifejezés, ami a szomszédos épületet, az egykori Juhász Gyula Művelődési Házat jelenleg használó tucatnyi köztisztviselő tükrében kérdéses mennyiségi utalás.

A Fidesz a hibás

A beszámolót a nézők kérdései követték. A kisebb helyi ügyek mellett szóba került a Mars téri fejlesztések körüli pauza, amit Botka úgy magyarázott, hogy mivel magánterületről van szó, az önkormányzatnak ehhez csak annyi köze van, hogy kiadják az engedélyeket. Hasonló érveléssel csapta le városunk első embere az új sportuszoda kérdését is, amire bár volt egy koncepció, ahol magánbefektetőt vontak volna be, de az ellenzők nem értik, hogy ezeket a beruházásokat csak civil tőke segítségével lehet, érdemes, szokásos megvalósítani. Az épülő újabb bevásárlóközpontokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy az áruházak nem hiába fektetnek be, ezért az nem érv, hogy nincs szükség még egy multira. Az első „Beszámol a polgármester" című performance-hoz képest lényeges változást a hangnemben fedezhettünk fel. A díszelőadáson Botka sokkal többet támadta az ellenzéket, köszönhetően talán a nagyszámú és illusztris nézőseregnek. A pénzügyi világválsággal kapcsolatban jegyzete meg például, hogy ilyen helyzetben e kék bolygón minden ország összefog, csak a magyar politikai elit nem, és ezért az ellenzék, a Fidesz a hibás. A 2009-es fejlődés évében pedig - sokat sejtetően - sokkal nagyobb türelemre intett minket...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.