Közélet

Közelebb kerülhet egymáshoz Temes és Csongrád megye

Közelebb kerülhet egymáshoz Temes és Csongrád megye

2008. október 14., kedd
Közelebb kerülhet egymáshoz Temes és Csongrád megye

Közös díszülést tart október 15-én, szerdán Csongrád megye és romániai testvérmegyéje, Temes közgyűlése. A képviselők közlekedési-infrastrukturális, turisztikai, valamint intézményi ügyekben kezdeményeznek párbeszédet. Az esemény lehetőséget biztosít arra, hogy a két állam az október 21-én éppen Szegeden tartandó közös kormányülésének figyelmét felhívja a térség kiemelt fontosságú kérdéseire.

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Temes Megyei Tanács között több mint 15 éves múltja van a testvérmegyei együttműködésnek, de az utóbbi időszakban a kapcsolattartás intenzitásának csökkenése, lassulása volt megfigyelhető. A két megye együttműködésének meghatározó területe – az 1992-ben aláírt együttműködési megállapodás szerint – a települési, gazdasági, társadalmi és intézményi kapcsolatok erősítése – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t a Csongrád megyei sajtószolgálat.

Napirenden a Szeged-Temesvár közti vasútvonal

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése kapcsán számos problémára kell közös megoldást keresni. A két fél képviselői a szerdai ülésen - melyen természetesen

Magyar Anna

, Csongrád Megyei Közgyűlés, illetve

Constantin Ostaficiuc

, a Temes Megyei Tanács elnöke is részt vesz - napirendre veszik a a Szeged-Temesvár vasútvonal, illetve a magyarcsanádi híd helyreállítását. A Szeged-Temesvár vasútvonal Délkelet-Európa egyik legrégibb vonala volt – itt közlekedett egyebek mellet a híres Orient Express is –, átszelte a Bánátot, és közvetlen összeköttetést biztosított a térségnek mind a főváros, mind Erdély felé. A vasútvonal a második világháborút követően megszűnt, újjáélesztésére a 90-es évektől számos elképzelés született, többféle nyomvonalon. Csongrád és Temes megye képviselői tárgyalni fognak a vonal felújításáról, amely mellőzhetetlen láncszemét képezhetné a Constanta-Rijeka vasúti tengelynek. Ezen vasútvonal nélkülözhetetlen része volt a Magyarcsanád melletti Maros-híd. Itt valójában két híd is állt, egy közúti és egy vasúti. Az előbbi – mely Szent Gellért nevét viselte – 1940-ben felrobbant, az utóbbit 1946-ban leszerelték. A két megye közös gyűlése alkalmával szó lesz a Szent Gellért híd újjáépítéséről.

Egymás rendezvényeit is népszerűsítenék

Napirenden lesz a turisztika is: a két önkormányzat közötti együttműködés első konkrét lépése lehet a mindkét megye számos településén szervezett, a másik ország polgárainak érdeklődésére is számot tartó rendezvények 2009. évi naptárának összeállítása a másik ország nyelvén, és annak mindenki számára hozzáférhetővé tétele a lehető legszélesebb körben: az önkormányzatok honlapjain. Tervbe veszik továbbá a két megye turisztikai értékeinek a másik ország nyelvén készült nyomtatott kiadványban való megjelentetését. A két – igen sok intézményt fenntartó – önkormányzat intézményi szinten is szeretne együttműködni. Mind Temes, mind Csongrád megye önkormányzatának határozott szándéka, hogy támogasson olyan diákcseréket, pedagógiai szakmai eszmecseréket, amelyek egymás jobb megismerésén túl, a fiatalság számára is újfajta szemléletet közvetíthetnek. Szükségesnek látják tematikus tanulmányutak szervezését és lebonyolítását. A párbeszédről beszámolót fognak nyújtani Magyarország és Románia 2008. október 21-én, Szegeden rendezendő közös kormányülése számára. A közös közgyűlés kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a kormányok részére iránymutatást nyújtson a két ország közötti együttműködési lehetőségekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.