Közélet

Komoly veszélyben az önkormányzatok – egyesíteni kell az erőket

Komoly veszélyben az önkormányzatok – egyesíteni kell az erőket

2008. október 22., szerda
Komoly veszélyben az önkormányzatok – egyesíteni kell az erőket

Fotók: Gémes Sándor

A Magyarországot is elérő pénzügyi válság és az évről évre romló finanszírozási feltételek miatt 2009-re bizonytalanná válhat az önkormányzatok gazdálkodása, a megoldás csak a minél szélesebb körű összefogás és az erre alapuló közös érdekvédelem lehet – jelentette ki kedden Kisteleken a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, aki akár egy önkormányzati parlament létrehozását is elképzelhetőnek tartja. Gémesi György a MÖSZ megyei részközgyűlésén – mely egyben a Csongrád Megyei Polgármesteri Klub vitafóruma is volt – vett részt. Az ülésen a megyei részközgyűlés elnökévé választották a házigazda település polgármesterét, Nagy Sándort.

Miközben az önkormányzatok már évek óta szinte csak azért lobbiznak, hogy az állami finanszírozásuk ne romoljon tovább, az újra beterjesztett 2009-es költségvetésből világossá válik, hogy az idei évhez képest reálértékben jövőre is csökken a települések támogatása – hívta fel a figyelmet a szövetségi elnöke, Gödöllő polgármestere.

Gémesi György

(felső képünkön középen)

kifejtette: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az önkormányzati bevételek csupán 40 százalékát – a 3500 milliárd forintból mintegy 1427 milliárd forintot – jelentik a (reálértéken tehát csökkenő) költségvetési források, a további saját bevételeket – így például az iparűzési adó mértékét – komolyan befolyásolhatja a pénzügyi, illetve akár gazdasági válság. Egyes félelmek szerint az önkormányzatok ebből származó forrásai akár 15-20 százalékkal is visszaeshetnek, miközben 20-25 százalékos gázárnövekedés is fenyeget. A válság nyomán fellépő munkanélküliség és szociális feszültségek, illetve a devizaalapon felvett hitelek törlesztőrészletének növekedése pedig ismét csak a településeken csapódnak majd le. Éppen ezért – fejtette ki a politikus – minél szélesebb körben, pártpolitikai színezettől függetlenül össze kell fogniuk az önkormányzatoknak, hogy érdekeiket érvényesíteni tudják. Gémesi azt mondta: a végső cél egy egységes magyar önkormányzati szövetség (a MÖSZ most a legaktívabb, legerősebb a hét létező közül) vagy akár az önkormányzati parlament létrehozása. Az elnök ennek létjogosultságát azzal magyarázta, hogy az önkormányzatokat ugyanúgy közvetlenül választja a tízmillió magyar polgár, mint az országgyűlési képviselőket, így erős legitimitásuk révén nagyobb beleszólást kellene kapniuk az őket érintő ügyekbe. A politikus szerint a jelenlegi helyzetben is nagyobb – akár több tízmilliárdos – mozgásteret adna a településeknek, ha bizonyos kötelező feladatok átkerülhetnének a választható kategóriába. Arra is kitért, hogy komoly gondot jelent az ellenőrzés és a kontroll hiánya: a pénz folyik ki az ablakon, elég, ha csak az immár 500 milliárd forintos költségűre nőtt fővárosi metróberuházásra vagy a BKV pazarló gazdálkodására gondolunk.

A MÖSZ-szel helyi szinten szoros együttműködést elképzelő és meghirdető Csongrád Megyei Polgármesteri Klub elnöke,

Póda Jenő

(a felső képen jobbra)

arról beszélt, hogy a kormány a válságra hivatkozva – valójában a hat éve folytatott, elhibázott gazdaságpolitikája miatt – brutális megszorításra készül. Szükség lenne az önkormányzati hitelállomány egyszeri konszolidációjára is, mert a települések pozíciói romlottak: országos szinten immár 800 milliárd forintra nőtt hitelállományuk, ebből ráadásul 100 milliárdnál is több a működési hitel. A Fidesz önkormányzati tagozatának megyei elnöke szerint az elit megegyezését egyebek mellett az akadályozza, hogy bizonyos kérdésekben – így a gazdaságfilozófiai vonatkozásban – nincs köztes út, nincs kompromisszum. Mint mondta, elhúzódó és mély krízisre kell felkészülni, így a települési és megyei önkormányzatok elemi érdeke az összefogás. A fórumon részt vett

Magyar Anna,

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat által magukra hagyott települések és megyék együttműködése nyomán igen komoly eredmények születhetnek. Példaként említette a Csongrád megyében ilyen összefogás eredményeként megvalósuló szentesi légibázist, illetve a megyei önkormányzat játszótérprogramját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.