Közélet

Hamarosan napirendre kerülhet a Vajdaság-jelentés

Hamarosan napirendre kerülhet a Vajdaság-jelentés

2008. október 15., szerda
Hamarosan napirendre kerülhet a Vajdaság-jelentés

Fotó: Gémes Sándor

Jelenleg is adóssága az Európai Parlamentnek, hogy az arra illetékes testületében megvitassa a Vajdaságba küldött tényfeltáró delegációjának jelentését - ismerte el az Emberi Jogi albizottság néppárti koordinátora, a litván Laima Andrikiené. A koordinátor azután vizsgálódott, hogy Becsey Zsolt (képünkön) ismételten fölhívta mind az ő, mind a Parlament Dél-Kelet-Európai Delegációjának figyelmét: a Vajdaság-jelentést éppen parlamenti határozat alapján már megjelenését, 2005 márciusát követően napirendre kellett volna tűzni az Emberi Jogi albizottságban.

„A Vajdaság nemzeti és etnikai folyamatait teljes keresztmetszetében tárgyaló tényfeltáró jelentést még soha egyetlen illetékes sem elemezte az Európai Parlamentben" - állapította meg

Becsey Zsolt

a SZEGEDma.hu-hoz eljuttatott nyilatkozatában. „A dokumentum annak ellenére nem került napirendre, hogy az elmúlt három évben személyesen is, írásban is sürgettem az Emberi Jogi albizottság francia elnökét, a zöldpárti Heléne Flautre-t, valamint a Dél-Kelet-Európai Delegáció német néppárti (CDU) vezetőjét, Doris Pack-ot: szerezzenek érvényt a határozatnak, amit az Európai Parlament önmaga hozott, feladatot adva egyik albizottságának." Becsey Zsolt emlékeztet rá: Doris Pack közvetlenül a tényfeltáró utat követően, még jóval a jelentés elkészülte és megjelenése előtt napirend előtt beszámolt a delegáció küldetéséről az Európai Parlament Külügyi Bizottságának. Az e bizottság albizottságaként működő, parlamenti határozat szerint illetékes testületben - vagyis az Emberi Jogi albizottságban - azonban még ennyi sem történt.

Időszerű jelentés

Becsey Zsolt szerint e helyzeten nemcsak Szerbiának az Európai Unióhoz való közeledése miatt sürgős változtatni, hanem azért is, mert végéhez közeleg, utolsó évében tart az Európai Parlament jelenlegi, fél évtizedes mandátuma. Márpedig ennek az öt évnek magyar részről az egyik fő célkitűzése volt, hogy etnikai és nemzeti kisebbségi jogokra vonatkozóan is kezdjen saját jogszabályokat alkotni az Európai Unió. Laima Andrikiené jelezte, hogy negyedéven belül napirendre kerülhet az Európai Parlament Emberi Jogi albizottságában a Vajdaság-jelentés. A fideszes néppárti képviselő Becsey Zsolt - aki tagja volt a tényfeltáró bizottságnak, és a munkamódszer kialakításához is nagymértékben hozzájárult - a jelentést azóta már számos olyan megállapítással egészíttette ki, amely a multietnikus Vajdaság hosszú távú fennmaradását veszélyeztető politikai, gazdasági, kulturális és intézményi feszültségekre világít rá - a dokumentum tehát mára sem veszített időszerűségéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.