Illegális bevándorlás

Idén már több ezer illegális migráns akart bejutni az országba

Idén már több ezer illegális migráns akart bejutni az országba

2023. január 19., csütörtök
Idén már több ezer illegális migráns akart bejutni az országba

Folytatódik az intenzív növekedés tendenciája: a hajnali adatok szerint csak az idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra, és elfogtak ötven embercsempészt is - mondta a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Mint azt elmondta, a balkáni útvonalra figyelnek a leginkább, ahol minden török erőfeszítés ellenére intenzív a növekedés, ami a rendkívüli nyomás folytatódását vetíti előre. Hozzáfűzte: november végétől február végéig általában szokott lenni egy csökkenés, hiszen télen a szabad ég alatti alvás, a terepen való mozgás nehézségeket okoz, idén azonban az enyhe időjárás miatt ez most nem tapasztalható.

Az utolsó csökkenés a Covid-járvány miatti határátlépési korlátozásokkal függött össze, amikor a balkáni útvonalon számos ország a hadseregét is bevetve próbálta távol tartani az idegeneket, de azóta intenzív és folyamatos növekedés látható - közölte a főtanácsadó.

Kifejtette, hogy korábban nem tapasztaltak állampolgárságú migránsok - indiaiak, pakisztániak, nepáliak, bangladesiek - is megjelentek.

A legtöbb esetben fiatal férfiak érkeznek, családok érkezése már nem jellemző.

Hozzátette, az átlépés minden esetben csoportosan történik, és új jelenség az úgynevezett terheléses támadás, amikor egy határszakaszon egy időben több ponton megindítanak csoportokat, elsősorban a létrás módszerrel, és abban bíznak, hogy a rendőri erők valamelyik pontra "rámozdulnak", a többiek pedig át tudnak jutni.

A főtanácsadó elmondása szerint jellemző az erőszakosság, és hogy a szervezett bűnözéshez tartozó csoportok szerb területen fegyveres összetűzésekkel próbálják megszerezni az uralmat egyes határszakaszok fölött.

- Az, hogy az embercsempészek fegyverekkel rendelkeznek, azt jelzi, hogy a kábítószer- és a fegyvercsempész csoportokkal is szorosan együttműködnek - állapította meg Bakondi György. A "terheléses támadással" összefüggésben rámutatott: az embercsempészek módszerei fejlődtek, "pénzük pedig rengeteg van".

A főtanácsadó ara is rámutatott, hogy Magyarország speciális helyzetben van, kettős nyomás alatt áll: ,,keleti határunkon nagy számban érkeznek naponta menekültek, a déli határon pedig intenzív növekedés tanúi lehetünk, kiépült egy komoly szervezett bűnözői hálózat, amely átfogja a kontinenst". Úgy összegzett: minden jel arra mutat, hogy a nyomás nem fog csökkenni, ezért élőerőben, technikai eszközökben és jogi feltételekben is biztosítani kell a magyar emberek biztonságát.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.