Hírzóna

Szegeden is lehet csatlakozni Krausz Ferenc kutatási programjába

Szegeden is lehet csatlakozni Krausz Ferenc kutatási programjába

További ötezer önkéntes jelentkezését várják

3 órája
Szegeden is lehet csatlakozni Krausz Ferenc kutatási programjába

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása.

 

A Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti székhelyű Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) már tízezer embert vont be sikeresen Magyarország egyik legnagyobb léptékű tudományos kutatásába, a H4H Programba. Az orvostudományi kutatás következő szakaszába további ötezer egyén bevonása a cél - írták a CMF szerdai közleményében.

A jelenlegi egészségügyi ellátórendszer az erőforrások nagy részét a betegségek kezelésére fordítja, amelyeket sok esetben csak a riasztó tünetek megjelenése után diagnosztizálnak. A CMF víziója a megelőző, proaktív egészségügyi ellátás: egy olyan jövő, ahol a betegségek már az első tünetek megjelenése előtt diagnosztizálhatóak

- olvasható a közleményben.

E cél eléréséhez a kutatóközpont - a H4H Programon keresztül - tizenötezer résztvevőt von be, akik meghatározott időszakonként vért adnak a kutatáshoz. A kutatók a vérmintákból centrifugálással vérplazmát vonnak ki, amelyet ultrarövid impulzusú lézerfénnyel világítanak meg. Így jön létre a molekuláris ujjlenyomat, amely a vér molekuláris összetételében rendkívül kismértékű változások kimutatására is alkalmas lehet.

A közlemény szerint a módszer egyelőre kísérleti fázisban van, de az előzetes eredmények biztatóak arra vonatkozóan, hogy bizonyos súlyos betegségek - úgymint a cukorbetegség vagy a rák - a kialakulás korai szakaszában észlelhetővé válhatnak.

A 2021 óta bevont tízezer alany egészségi állapota különböző, az önkéntesek között a legnagyobb arányban teljesen egészséges alanyok találhatók. A kutatás következő szakaszában az úgynevezett nagy kockázatú ágba keresnek önkénteseket. Mint írták, az ideális alany elmúlt 50 éves, magas vérnyomására gyógyszert szed, magas a koleszterinszintje vagy koleszterincsökkentőt szed, dohányzik vagy sok éven keresztül dohányzott, de más komolyabb betegsége nincs. Az alanyok a kutatásban álnevesített módon vesznek részt.

Tájékoztatásuk szerint a program a résztvevők számára lényeges előnyökkel is jár: a lézeres vizsgálaton túl a vérmintán hagyományos laborvizsgálatot is végeznek, és orvosi konzultáció során ingyenesen kiértékelik azt, ami segít az alanyok számára nyomon követni saját egészségi állapotukat.

A H4H Programban számos egészségügyi szolgáltató vesz részt az ország teljes területén: Budapesten, Békéscsabán, Gyulán, Miskolcon, Orosházán, Sopronban és Szegeden is lehet csatlakozni a vizsgálathoz. A centrumok adatai megtalálhatók a H4H Program weboldalán, ahol kiválasztható a lakóhelyhez legközelebbi centrum, amellyel a megadott elérhetőségeken közvetlenül fel lehet venni a kapcsolatot. Emellett előkészítés alatt van Encsen, Győrben, Hatvanban, Jászszentlászlón, Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Zalaegerszegen is a vizsgálat megkezdése.

További részletek a programmal és a jelentkezéssel kapcsolatban a program weboldalán találhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.