Hírzóna

Szeged is érezte: a második legmelegebb szeptember volt a mostani

Szeged is érezte: a második legmelegebb szeptember volt a mostani

A 2024 lesz az eddigi legmelegebb év a világon

3 órája
Szeged is érezte: a második legmelegebb szeptember volt a mostani

A tavalyi után a 2024-es volt a második legmelegebb szeptember a világban, és biztosra vehető, hogy 2024 lesz a legmelegebb év a világon - közölte az Európai Unió berlini székhelyű klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) kedden.

 

A C3S adatbázisa 1950-ig nyúlik vissza. Adataik szerint az idei volt globálisan a második legmelegebb szeptember: a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 16,17 Celsius-fok volt, ami 0,73 Celsius-fokkal haladja meg az 1991 és 2020 között mért szeptemberi átlagot. Az idei szeptember 1,54 Celsius-fokkal volt az iparosodás előtti szint felett - írják.

A globális átlaghőmérséklet 2023 októbere és 2024 szeptembere között a második 12 hónapos időszak volt, amikor az átlagos hőmérséklet 0,74 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát, emellett - a becslések szerint - 1,62 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot is.

Az idei január és szeptember közötti globális átlaghőmérséklet 0,71 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát, ami a legmagasabb rekordot jelenti ebben az időszakban, és 0,19 Celsius-fokkal melegebb, mint 2023 azonos időszakában. Az idei év hátralévő hónapjaiban az átlagos hőmérsékletnek több mint 0,4 Celsius-fokkal kellene csökkennie ahhoz, hogy 2024 ne legyen melegebb a 2023-as évnél.

Mivel azonban ez nem várható, biztosra vehető, hogy 2024 lesz az eddigi legmelegebb év a világon - emelték ki. 

Közölték továbbá, az európai hőmérsékleti értékek szeptember folyamán leginkább Kelet- és Északkelet-Európában voltak átlag felettiek, ezzel szemben Nyugat-Európa nagy részén, köztük Franciaországban, az Ibériai-félsziget nagy részén és Izlandon az átlag alatt voltak. Európán kívül Kanadában, az Egyesült Államok középső és nyugati részén, Dél-Amerikában, Északkelet-Afrikában, Kínában és Japánban volt a legmagasabb az átlag feletti hőmérséklet szeptemberben. Átlag alatti hőmérsékletet a Száhel-övezetben, Afrika déli részén, az Egyesült Államok keleti részén, Közép-Ázsia egyes részein és az Antarktisz nyugati részén mértek szeptemberben - közölte az uniós klímaváltozást figyelő szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.