Hírzóna

Aradi Vértanúk Emléknapja: A Történelem Nyomában Képeslapokban

Aradi Vértanúk Emléknapja: A Történelem Nyomában Képeslapokban

Október 6. az aradi vértanúk emléknapja.

1 órája
Aradi Vértanúk Emléknapja: A Történelem Nyomában Képeslapokban

Október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján Kárpát-medence-szerte megemlékezünk az 1848–49-es polgári forradalmunk és szabadságharcunk leverése után kivégzett aradi tizenháromról – kezdi emlékező írását Balázs D. Attila. Amelyben a 175 évvel ezelőtt történt események misztériumát a nehéz évtizedeket túlélő antik aradi magyar képes levelezőlapok világát idézi meg nekünk, olvasóknak.

A klasszikus magyar képeslapkiadás – amelyet sajátos egységessége alapján amolyan őshungarikumnak is tekinthetünk – mindig a legnagyobb tisztelettel foglalkozott az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc témájával. A tizenhárom aradi vértanú emlékét természetesen mindig az aradi vonatkozású lapok képviselték a leghitelesebben.

 

Arad erős magyar identitása

A Maros-parti Arad fejlett európai nagyvárosként jelenik meg a XIX. század végi és XX. század eleji klasszikus képeslapokon. Széles utak, impozáns épületsorok, gyárak és mindenekfelett erős magyar identitás jellemzi. Mi sem volt természetesebb ennél akkoriban, hiszen a városnak 1910-ben 63 ezer lakosából mintegy 47 ezer volt magyar, ugyanakkor mindössze tízezret tett ki a román népelem. Éppen ezért talán álmukban sem gondoltak arra az aradi magyarok, hogy 1919 májusában az oly távoli és oly elmaradottnak ismert Román Királyság katonái egyszeriben csak megszállják Magyarország e sok szempontból szimbolikus városát, majd szisztematikusan neki is kezdenek a magyar emlékek eltüntetésének. S miért ne indítsák ezt a műveletet legelsők között épp a Szabadság-szoborral

Fotó: Drezdában kiadott képeslap az aradi Szabadság-szoborról, 1900-ban postázva (a szerző magángyűjteményéből)

 

Zala György remekművét 1890-ben avatták fel Arad egyik legszebb pontján, a Szabadság téren a tizenkét vértanú tábornok és egy vértanú ezredes emléke előtt tisztelegve. A vármegyeszékhely szimbóluma lett e szoborcsoport, amelynek központi alakja, a hazát jelképező Hungária, valamint az Ébredő szabadság, a Harckészség, az Áldozatkészség, illetve a Haldokló harcos allegorikus szobra mellett a talapzaton megtalálható volt az aradi tizenhárom bronz domborműve is – olvasható ízelítőként a rendkívül izgalmas cikkből.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.