Hírzóna

Bács-Kiskunban már több mint négyszer akkora az építőipari termelés, mint nálunk

Bács-Kiskunban már több mint négyszer akkora az építőipari termelés, mint nálunk

Már ebben is köröket ver ránk a nyugati szomszédunk

Kovács György
3 órája
Bács-Kiskunban már több mint négyszer akkora az építőipari termelés, mint nálunk

Az előző hónaphoz képest Bács-Kiskunban és Békés vármegyében is nőtt az építőipari termelés értéke, de egy évvel ezelőtti teljesítményhez mérten is csak vármegyénk áll rosszul régiós szinten a KSH adatai alapján.

Fotó: Pixabay

 

2024 júliusában vármegyénkben 11,3 milliárdot tett ki az építőipari termelés, miközben az azt megelőző hónapban ez 13,7 milliárd volt, 2023 júliusában pedig 12,1 milliárd.

Bács-Kiskun teljesítménye a júniusi 38,3 milliárdról 46,2 milliárdra nőtt júliusra. Esetükben egy évvel ezelőtt 45,6 milliárd volt. 

Békés vármegye már szerényebb számokkal dolgozik, azonban a júniusi 6,3 milliárdról 6,5-re tudtak gyarapodni. Arányosan, egy évvel ezelőtti önmagukhoz mérten pedig az övék a legnagyobb növekedés a tavalyi 6,1 milliárdos teljesítmény után.

2024 első hét hónapjában, országos szinten az építőipari termelés volumene kereken 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten.

Az éves növekedés azonban nem a júliusnak köszönhető, ugyanis országos szinten az jóval elmaradt a tavalyitól. 

2024 júliusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 10,6%-kal csökkent.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,1, az egyéb építmények építésében 9,8%-kal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,6%-kal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 108,0%-kal nőtt.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,4%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 283,0%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagyértékű szerződések okozták.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4%-kal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 47,8%-kal nőtt.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.