Hírzóna

Új gázlelőhelyt talált a Mol

Új gázlelőhelyt talált a Mol

3 órája
Új gázlelőhelyt talált a Mol

A Mol három jelentős gáztalálatot ért el Pakisztánban abban a blokkban, amelyet 25 éve működtet operátorként, és ahol 19 éve termel szénhidrogént - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.

 

A Razgir-1 kutatófúrást idén januárban indították, 3950 méter mélységet értek el. Jelenleg is zajlik a kút teljes potenciáljának felmérésére vonatkozó tesztelés.

A Mol három rétegben talált gázt és kondenzátumot. A kitermelésre vonatkozó stratégia meghatározása még folyamatban van, a Mol részesedése ettől függően napi 400-800 hordó egyenérték között várható, ami hozzávetőlegesen 1 százalékot adhat hozzá a vállalatcsoport teljes szénhidrogén-termeléséhez.

A közlemény szerint a Mol Pakisztán a Mol-csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként 1999 óta tevékenykedik Pakisztánban. A vállalat 4 blokkban rendelkezik érdekeltséggel, a TAL és a Margalla Blokkban pedig operátorként van jelen.

A Mol 2002-ben talált először szénhidrogént Pakisztánban, azóta 13 kereskedelmi célú találatot jelentett be, legutóbb 2020-ban a TAL Blokkban. Pakisztáni piacra lépése óta a Mol több mint 400 millió hordó egyenértéknyi bizonyított és feltételezett (2P) készletet talált a TAL Blokkban, amelynek operátoraként 65 ezer hordó egyenérték/nap bruttó termelésért felel. Közös vállalati partnerei a helyi OGDCL, PPL, POL és GHPL olaj- és gázipari vállalatok. A Mol részesedése a kitermelt mennyiség 8,4 százaléka.

A Mol Pakisztán jelentősen hozzájárul Pakisztán energiabiztonságához. Napi 15 ezer hordó termelésével a vállalat az ország második legnagyobb kondenzátumtermelője, napi 425 tonnával a második legnagyobb LPG-termelő, valamint az ötödik legnagyobb gáztermelő mintegy 44 ezer hordó egyenérték/nap kitermeléssel.

A vállalat fontos szerepet játszik a Mol-csoport nemzetközi portfóliójában, a csoport teljes szénhidrogén-termelésének mintegy 7 százalékáért felel.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2738 forinton állt pénteken, fel órával a zárás előtt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090, a legalacsonyabb 2632 forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.