Hírzóna

Az ukránok a CIA tiltakozása ellenére robbantották fel az Északi Áramlatot

Az ukránok a CIA tiltakozása ellenére robbantották fel az Északi Áramlatot

1 órája
Az ukránok a CIA tiltakozása ellenére robbantották fel az Északi Áramlatot

2022 májusában egy maroknyi magas rangú ukrán katonatiszt és üzletember gyűlt össze, hogy koccintsanak országuk figyelemre méltó sikerére az orosz invázió megállításában. Az alkoholtól és a hazafias érzésektől felbuzdulva valaki egy radikális lépést javasolt: az Északi Áramlat megsemmisítését” így kezdődik a Wall Street Journal cikke, amelyből kiderül: a modern történelem egyik legmerészebb szabotázsakcióját – amely egyben, mint a kritikus infrastruktúra megsemmisítése, háborús bűncselekmény is – nem a CIA, és még csak nem is Putyin szervezte – bár ezt hangoztatta a mainstream sajtó annak idején – hanem: maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hagyta jóvá a terveket.

A Wall Street Journal szerint az akció körülbelül 300 000 dollárba került.

Egy kis bérelt jachtot használtak, amelynek hatfős legénysége kiképzett civil búvárokat is magában foglalt. Az egyikük egy nő volt, akinek a jelenléte segített azt az illúziót kelteni, hogy egy baráti társaságról van szó, akik épp kirándulnak.

 

Átmulatott éjszaka szülte a nagyratörő tervet

Mindig nevetek, amikor a médiában találgatásokat olvasok valami hatalmas műveletről, amelyben titkosszolgálatok, tengeralattjárók, drónok és műholdak vesznek részt” – mondta egy tiszt, aki részt vett az akcióban. „Az egész dolog egy átmulatott éjszaka után és egy maroknyi ember vasszigorú elszántsága miatt született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben jóváhagyta a tervet egy részt vevő tiszt és három, a tervben járatos személy szerint. De később, amikor a CIA tudomást szerzett róla, és kérte az ukrán elnököt, hogy húzza be a féket, ő elrendelte a leállítást – mesélték.

A Wall Street Journal szerint ezután az akkori vezérkari főnök, Valerij Zsaluzsnij szorgalmazta a terv végrehajtását. A lap négy magas rangú ukrán védelmi és biztonsági tisztviselővel beszélt, akik vagy részt vettek az összeesküvésben, vagy közvetlenül tudtak róla. Mindannyian azt mondták, hogy „a csővezetékek legitim célpontot jelentettek Ukrajna Oroszország elleni védelmi háborújában”.

Beszámolójuk egy részét megerősítette a támadással kapcsolatos, közel két éve tartó német rendőrségi nyomozás, amelynek során bizonyítékokat szereztek, többek között e-maileket, mobil- és műholdas telefonok kommunikációját, valamint ujjlenyomatokat és DNS-mintákat  gyűjtöttek a szabotőröktől. A németországi vizsgálat nem hozta Zelenszkijt közvetlenül kapcsolatba a titkos művelettel.

Zsaluzsnij tábornok, aki jelenleg Ukrajna londoni nagykövete, egy üzenetváltásban azt nyilatkozta, hogy nem tud semmiféle ilyen műveletről, és hogy minden ellenkező értelmű felvetés „puszta provokáció”. Hozzátette, az ukrán fegyveres erőknek nincs felhatalmazása tengeri missziók végrehajtására, ezért nem is vett volna részt benne.

A tényfeltáró riport ezután részletezi, hogy a kezdeti huzavona után hogy szánta rá magát mégis az ukrán vezetés a vezeték felrobbantására.

 

Zsaluzsnij ellenszegül a CIA-nak engedelmeskedni akaró Zelenszkijnek

Az üzletemberek és a katonatisztek közötti 2022. májusi paktum keretében abban állapodtak meg, hogy az előbbiek finanszírozzák és segítik a projekt végrehajtását, mivel a hadsereg minden pénzét felemésztette az orosz támadás visszaverése. Egy különleges műveletekben jártas, hivatalban lévő tábornok felügyeletére bízták a missziót, akinek közvetlenül Zsaluzsnijnak kellett jelentenie.

A tervet ismerő négy személy szerint Zelenszkij napokon belül jóváhagyta azt. Minden megállapodás szóban történt, írásos nyom nem maradt.

A következő hónapban azonban a holland katonai hírszerző ügynökség, a MIVD tudomást szerzett a tervről, és figyelmeztette a CIA-t – állítja több, a holland jelentést ismerő személy. Az amerikai és német tisztviselők szerint az amerikai tisztviselők ezután azonnal értesítették Németországot.

Ezt követően a CIA figyelmeztette Zelenszkij irodáját, hogy állítsa le az akciót – mondták amerikai tisztviselők. A beszélgetést ismerő ukrán tisztek és tisztviselők, valamint nyugati hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán elnök ezután utasította Zsaluzsnijt, hogy állítsa le a műveletet. A tábornok azonban figyelmen kívül hagyta a parancsot, és csapata módosította az eredeti tervet – mesélték a források.

A hadművelet irányításával megbízott tábornok a támadás koordinálására Ukrajna legjobb különleges műveleti tisztjeit bízta meg, akiknek volt tapasztalatuk az Oroszország elleni nagy kockázatú titkos küldetések szervezésében.

Egyikük Roman Cservinszkij, kitüntetett ezredes volt, aki korábban Ukrajna fő biztonsági és hírszerző szolgálatában, az SZBU-ban szolgált.

Cservinszkij jelenleg Ukrajnában bírósági eljárás alatt áll, az ügyhöz nem kapcsolódó vádak miatt. Júliusban több mint egy év fogva tartás után óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Szabadulása után nem kívánt nyilatkozni az Északi Áramlat-ügyről, mondván, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy erről beszéljen.

További részletek ITT olvashatóak.

 

via Mandiner

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.