Hírzóna

140 ezerrel emelkedhet a minimálbér a következő három év alatt

140 ezerrel emelkedhet a minimálbér a következő három év alatt

A mindenkori átlagkereset 50 százalékára emelnék a minimálbért

13 órája
140 ezerrel emelkedhet a minimálbér a következő három év alatt

A kormány továbbra is elkötelezett a kötelező legkisebb bérek érdemi emelése mellett, ami ezentúl is csak a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek konszenzusaként jöhet létre – hangsúlyozta Czomba Sándor a Világgazdaságnak adott válaszában. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelezte, hogy a minimálbér emelésével sok ellátási forma emelkedik. A sajtóhírekben szereplő 50 ezer forinttal szemben nagyjából 140 ezer forinttal emelkedne a minimálbér összege 2027-re.

Fotó: Shutterstock/Parlanteste

 

Az államtitkár jelezte, hogy az EU minimálbérről szóló irányelvének átültetésével kapcsolatos tárgyalások is folyamatban vannak, amelyek irányt szabnak a közeljövő történéseinek bérfronton. A minimálbér emelésénél mindig elsődleges szempont, amivel a VKF minden tagja egyetért, hogy ne veszélyeztesse a foglalkoztatásban elért eredményeket, vagyis ne okozzon elbocsátásokat a vállalkozások részéről – tette hozzá. 
Czomba Sándor rámutatott: a valóságot legjobban tükröző képet az effektív minimálbér mutatja, ami egy súlyozott átlaga a garantált bérminimumnak és a minimálbérnek. 

Az effektív minimálbér összege 306 ezer forint körül van, euróra átszámítva a 17. helyet jelenti, a V4-ek tekintetében a második helyen áll, Romániát pedig megelőzi. 

Úgy látja, az effektív minimálbér sokkal reálisabb képet fest, hiszen Magyarországon a minimálbéren dolgozók száma csekély, a garantált bérminimumon jóval többen dolgoznak, így a súlyozás mindenképpen szükséges a valós kép érdekében.

A tárgyalások iránya, hogy a mindenkori átlagbér 50 százalékára kell emelni a minimálbér összegét, ami 2027-re valósulhatna meg.

 A 444-en írtakkal ellentétben az nem bruttó 50 ezer forint emelést jelentene három év alatt, hanem – figyelembe véve a konvergenciaprogram előrejelzését – nagyjából 140 ezer forintot, ami ambiciózus vállalásnak tekinthető.

fogalmazott az államtitkár, aki szerint egyes orgánumok időnként előszeretettel példálóznak azzal, hogy a román minimálbér magasabb a magyarnál. Szerinte az igazság ugyanakkor az, hogy a valóságot nagymértékben eltorzítja a magyar minimálbér összegét összehasonlítani a román minimálbérével, hiszen keleti szomszédunknál nagyságrenddel több embert foglalkoztatnak a kötelező legkisebb bérelemen, mint hazánkban. 

Romániában a munkavállalók több mint negyedét, mintegy kétmillió embert foglalkoztatnak minimálbéren, miközben Magyarországon ennek a töredékét. Szintén a teljes képhez tartozó fontos munkaerőpiaci információ, hogy a román foglalkoztatási ráta nagyságrendekkel elmarad a magyartól, míg 2023-ban a 15–64-es korosztályban a román foglalkoztatási ráta 63,1 százalék volt, addig nálunk 74,8 százalék volt a mutató értéke.

Az uniós irányelvnek való megfelelés alapján a minimálbért a mindenkori átlagbér 50 százalékára kell emelni, ami biztosan nem 633 ezer forint lesz 2027-ben, ahogy azt a 444 állítja. Czomba Sándor szavai alapján a kormány tehát azzal számol, hogy 2027-ben a bruttó átlagbér 800 ezer forintra emelkedhet, azaz a következő három évben évente nem nettó 11 ezerrel, hanem nettó 30 ezer forinttal nőne a nettó minimálbér összege.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.