Hírzóna

Tízezer magyar családon segített a kormány, a babaváró türelmi idejének hosszabbításával

Tízezer magyar családon segített a kormány, a babaváró türelmi idejének hosszabbításával

2024. július 9., kedd
Fotó: Shutterstock
Tízezer magyar családon segített a kormány, a babaváró türelmi idejének hosszabbításával

Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt, ezért a kormány a határidőt 2026. július elsejéig meghosszabbítja - mondta a kulturális és innovációs miniszter.

 

Hankó Balázs a hétfőn bejelentett intézkedésről közölte: a múlt héten a családszervezetekkel folytatott megbeszélést követően döntöttek arról, hogy a babaváró programban 2019. július 1. és 2021. július 1. között részt vevők esetében a visszafizetési határidőt egységesen meghosszabbítják.

Magyarország családbarát ország, a célunk nem lehet más, mint hogy minden családba megérkezzék a vágyott gyermek

- hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve, 2010 óta harminc intézkedés, évi 3300 milliárd forint segíti, erősíti a családokat és támogatja a gyermekvállalást.

A 2019. július elsején indult babaváró program eddig 245 ezer családot segített, 211 ezer gyermek született többek között ennek a programnak is köszönhetően

- folytatta Hankó Balázs.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az elmúlt évek "zaklatott idők voltak" - Covid-járvány, háború, "elhibázott szankciós politika" -, és a családszervezetekkel együtt úgy látták, hogy júliusban több mint ötszáz, idén tízezer család számára jelenthetne problémát a határidő lejárta.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója köszönetet mondott azért, hogy a kormány továbbra is a családok mellett áll és meghallgatta a családszervezetek kérését, hiszen a babaváró hitelesek komoly nehézségekbe ütköztek volna a határidő lejártával.

Az elmúlt tizennégy évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a kormány és a családszervezetek között, folyamatos a kommunikáció; a múlt heti egyeztetésen felmerült, hogy a tízmillió forintos babaváró hitelt sokan felvették, ám az utóbbi nehéz években nem mindenki merte "bevállalni a gyermekeket" - tette hozzá Király Nóra.

Megjegyezte, a fiatalok sok gyermeket szeretnének a kutatások szerint, ezért is fontos ez az intézkedés.

Hankó Balázs bejelentette továbbá, hogy a kormány a gyermekek minél jobb egészségügyi ellátása érdekében további 1,3 milliárd forint támogatást ad a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának, hogy a gyermeksebészeti ellátás mellett a gyermektraumatológiához kapcsolódó műtőfejlesztés megvalósuljon.

Az eddigi kétmilliárd forintot kiegészítve válik lehetővé, hogy a dél-alföldi régióban a legmagasabb szintű gyermektraumatológiai ellátásra alkalmas műtőblokk jöjjön létre a tervek szerint egy éven belül - tudatta a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.