Hírzóna

Milyen veszélyeket rejthet a klíma?

Milyen veszélyeket rejthet a klíma?

A kánikula mindenkit megvisel, elsősorban az időseket és a kicsiket, de a forró levegő mindenkire hatással van.

Márton Andrea
14 órája
Milyen veszélyeket rejthet a klíma?

Nincs is rosszabb, mint nyáron orrot fújni, tüsszögni, vagy éppen betegen tölteni a jól megérdemelt szabadságunkat. A nyári megfázás egyik gyakori oka a légkondicionáló berendezés, ami többek között fejfájást, fertőzéseket, fáradékonyságot, megfázást, de akár tüdőgyulladást is okozhat.

 

Légiós betegség

A légiós betegséget a Legionella baktériumok okozzák, amik a Pontiac-láz okozói is. A kórokozó szabad vizekben fordul elő, de a nem megfelelően tisztított jakuzzi vízében, és vezetékes vízben is előfordulhatnak. A kórokozó ivóvíz fogyasztással nem fertőz, de inhalálással igen. Itt kerül képbe a klíma, ami a levegő keringtetésével segíti a baktériumok terjedését. A légiós betegség tünetei a magas láz, köhögés, mellkasi- és izomfájdalom, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar. Legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás. Nevét onnan kapta, hogy elsőnek az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránoknál fedezték fel, akik együtt tartózkodtak egy légkondicionált szállóban. A dohányzás, cukorbetegség, vesebetegség, immunhiányos állapot súlyosbíthatja a lefolyást. Körülbelül 2-10 nap a lappangási ideje, legtöbbször antibiotikummal kezelik, csaknem mindig olyan súlyos a lefolyása, hogy kórházi kezelés szükséges. Háztartási klímáknál ettől kevésbé kell tartani, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség folyamatos ellenőrzésre és fertőtlenítés.

Szisztémás gombafertőzés

A nedves, párás közegnek köszönhetően a nem megfelelően karbantartott klímák tökéletes táptalajai a gombák elszaporodásának. A szisztémás gombafertőzést egyszerre több gombafaj spórájának légutakba való jutása okozhatja. Egészséges immunrendszer esetén az előfordulás és a kockázatok csökkennek. Első sorban légúti megbetegedéseket okoz, ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, így elkerülhetőek a tünetek kockázatossá válása.

Megfázás nyáron

A nyári kánikulában hajlamosak vagyunk a kintihez képest nagyon alacsony hőmérsékletűre állítani a berendezésünket. Ez főleg izzadás, gyakori ki-be járkálás mellett egy elég rossz döntés. Pár óráig még kellemes, azonban másnap a jelentkeznek a légkonditól a náthás tünetek. A nem megfelelően beállított légkondi orrfolyást, orrdugulást, fejfájást okozhat. A megfázás súlyos és kezeletlen esetben fül-, kötőhártya- és arcüreggyulladássá fordulhat.

Ízületi fájdalmak a klímától

A mozgásszervi panaszokat, más néven klímareumát egyre gyakrabban tapasztalhatják felhasználóik. Persze ez nem a klímák miatt van, ugyanis az irányítást nem a klíma kezeli, hanem az azt kezelő ember kezében van. Ez a betegség régebben leginkább a klímás autók felhasználóit érintette, de a lakossági berendezések elterjedésével a felhasználók -20%-át érinti napjainkban. Testünk nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a nagy hőmérséklet különbséghez, ez a testben hidegsokkot eredményezhet. A hideg hatására ereink beszűkülnek, ekkor a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. Ez tartós fennállás esetén a fájdalmak mellett komoly sérülést okoz a szövetekben. Leginkább a váll, nyak, térd és egyéb mozgásszervi területeken okozhat izomfájdalmat, és kötöttséget.

 

Így kerüljük el a klímabetegségeket

 


Hőmérséklet

Fontos, hogy ne legyen nagyon nagy különbség a kinti és a légkondicionált helyiség hőmérséklete között, mivel nagyon megterheli a szervezetünket. A klíma nem azért van, hogy hideg legyen a lakásban, hanem azért, hogy hűvös legyen és ne legyen melegünk. Ha fáznánk, nyugodtan állítsunk a hőfokon.

Tisztítás

A légkondicionáló miatt fertőzéseket is elkaphatunk, ha a berendezés nincs rendszeresen tisztítva. Mivel zárt rendszer, kedvez a különböző kórokozók elszaporodásának. Évente legalább egyszer szakember segítségével ajánlott kitisztíttatni a készüléket.

Öltözködés

Mindig legyen nálunk egy vékony kardigán, pulóver, amit magunkra kaphatunk ha fáznánk. Reggelente dobjuk be a táskánkba, vagy tartsunk egyet az irodai szekrényünkben, a lényeg, hogy szükség esetén tudjuk magunkra kapni. A légkondicionáló hideg levegője miatt könnyedén megfázhatunk, ha nem figyelünk öltözködésünkre.

Szellőztetés

Bár a klímaberendezés zárt ajtók és ablakok mellett tud hatékonyan működni, azért a napi egyszeri szellőztetés is fontos, hogy ne ugyanaz a levegő keringjen a helyiségben.

Szárító hatás

A légkondicionáló miatt bőrünk könnyebben kiszáradhat, ami igen kellemetlen tud lenni. Használjunk hidratűlókrémeket, figyeljünk a folyadékbevitelre, hogy se külsőleg, se belsőleg ne száradjon ki szervezetünk. Fogyasszunk gyümölcsleveket, hogy az ebben lévő vitaminok által erősítsük szervezetünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.