Hírzóna

Itt a tartós kánikula - ne feledkezzünk meg a klímák takarításáról

Itt a tartós kánikula - ne feledkezzünk meg a klímák takarításáról

Egészségügyi kockázatai is vannak az elhanyagolt klímának

Kovács György
2024. július 10., szerda
Itt a tartós kánikula - ne feledkezzünk meg a klímák takarításáról

Beköszöntött a tartós kánikula, a mai napra már piros hőségriadót is elrendeltek, így kifejezetten aktuális beszélni a klímákról.

 

 

A klímák legalább évi 1-2 alkalommal történő tisztítása több okból is fontos. Egyrészt a porosodás rontja a hatásfokot, így a magasabb fogyasztás mellett az is előfordulhat, hogy a kívánt hőmérsékletet sem tudja megteremteni a berendezés. Azonban ami ennél is fontosabb, az egészségünkre is káros lehet egy nem karbantartott beltéri egység.

A klímák működésük során lejátszódó kondenzációs folyamat jó táptalaj a gombák és különböző baktériumok szaporodására, amelyek allergiás reakciókat, asztmás tüneteket válthatnak ki, akár megbetegedéseket okozhatnak.

Emellett kiemelendő az is, hogy a legtöbb gyártónál garanciavesztéssel jár, ha nincs minimum évente egyszer karbantartva - ráadásul ezt általában szakembernek kell elvégeznie a jótállás megmaradásához.

A beltéri egységnél a fedél felnyitása után a hőcserélő előtt lévő szűrőket bárki kiszedheti garanciavesztés nélkül.

Ezeket a szűrőket vízzel érdemes átmosni, amelyet megszáradás után vissza is rakhatunk a beltéri egységbe. Ezt követően - ha magunk csináljuk már garanciavesztéssel járhat - az egység belsejének tisztítására számos speciális klíma tisztítószert találhatunk a piacon, vannak klímarendszer mosó folyadékok és tisztító aerosolok is, valamint célszerű felhelyezni mosózsákot is. 

A tisztítás során ne feledjünk meg a kültéri egységről sem, ami ugyanúgy hatással van a klíma működésére. Noha egy szegedi panelben ennek karbantartása már nehézkesebb lehet, ezt is érdemes portalanítani, majd átmosni. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.