Hírzóna

Így készítették fel az új magyar űrhajósokat

Így készítették fel az új magyar űrhajósokat

Ferencz Orsolya szerint Európa közös stratégiával veheti fel a versenyt a kínaiakkal és az amerikaiakkal.

2024. július 13., szombat
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Így készítették fel az új magyar űrhajósokat

Európának közös stratégiára és szabályozásra van szüksége az űrkutatás terén – mondta Ferencz Orsolya. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az Országházban a Coreper I nagyköveteknek (az európai uniós tagországok állandó képviselőinek helyettesei) tartott előadásában bemutatta a magyar űrkutatás történetét, majd részletesen ismertette a 2021-ben indult Magyar Űrkutatási Stratégiát, valamint a legutóbbi magyar űrhajósjelöltek kiválasztásának folyamatát.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert. 

 

Magyarország 2015 óta teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA), az elmúlt hat évben az ESA több száz szerződést kötött magyar vállalatokkal – emlékeztetett a miniszteri biztos. Hozzátette: míg 2015-ben hétmillió eurót költött Magyarország űrkutatásra, addig idén már több mint 25 millió eurót.

Az európai országok nem űrkutatási nagyhatalmak, ezért Európának közös stratégiára és szabályozásra van szüksége az űrkutatás terén, hogy felvehesse a versenyt az Egyesült Államokkal vagy Kínával

– hangsúlyozta Ferencz Orsolya Hozzátette: az Európai Világűrpolitikai Intézet (ESPI) is egyértelművé tette, hogy az összeurópai GDP 3 százalékát kellene űrkutatásra és más tudományos vagy kutatási ágazatokra költeni.

– A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogramról Ferencz Orsolya elmondta, hogy több mint 200 jelentkezőből választották ki egy hosszú folyamat során azt a négy jelöltet, akik közül a kiképzés végére ketten maradtak, ők az Egyesült Államokban folytathatják a felkészülést.

A miniszteri biztos beszélt az UniSpace űrtudományi szakirányú továbbképzési programról is, amelyben 21 magyar egyetem vesz részt, és amiben az ősztől már angol nyelven is elérhetők lesznek képzések.

– A magyar űrprogramban nem csak a kutatás-fejlesztés és az űrhajósok képzése a fontos, hanem az erről való kommunikáció és a fiatalok megcélzása, motiválása, az űrkutatás iránti érdeklődésük felkeltése is – jelezte Ferencz Orsolya.

Nagy Klaudia Vivien, az űrhajósjelöltek egészségügyi megfigyeléséért felelős csoport operatív vezetője az űrhajósjelöltek kiválasztási folyamatáról, egészségi és pszichés állapotának felméréséről és erősítéséről beszélt. Elmondása szerint a jelöltek részt vettek pszichometriai és pszichológiai felmérésen, repülő- és űrorvosi alkalmassági vizsgálaton, izolációs tréningen, vízi- és szárazföldi túlélési megmérettetésen, valamint bizonyítaniuk kellett műszaki, valamint tudományos beállítottságukat.

Schlégl Ádám volt űrhajósjelölt, kutatásfejlesztési specialista kiemelte, hogy a fizikai és pszichés kiképzés mellett különösen fontos volt a kommunikációs képességeik erősítése is, mivel a programot népszerűsíteniük kellett a rádióban, a televízióban és iskolai előadások során is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.