Hírzóna

Hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

A vasárnapi rekord 17,09 Celsius-fok volt.

2 órája
Fotó: Pinterest
Hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón - derül ki a klímaváltozást figyelő szolgálat szerdai bejelentéséből.
 

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy bár nem lehet kizárni további rekordokat sem, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban kissé csökken az átlaghőmérséklet. Mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket hoz magával, példaként pedig az áradásokat említette.

Legutóbbi 2023. július 6-án jelentettek rekordot, akkor 17,08 Celsius-fokot mértek.

A hőmérséklet-ingadozásokról 1940 óta készítenek feljegyzéseket. A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa "melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta": a globális átlag másfél Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet.

A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.