Hírzóna

A kánikula házi kedvenceinket is komolyan veszélyezteti

A kánikula házi kedvenceinket is komolyan veszélyezteti

Az állatokról való gondoskodás a gazdi feladata

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 8., hétfő
A kánikula házi kedvenceinket is komolyan veszélyezteti

Árnyékos hely, sok víz, séta a reggeli és az esti hűvösben – egyebek mellett ezt javasolják a gazdáknak a kánikula napjaiban. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

 

A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

Ha a házi kedvenc nagyon magas hőmérsékletnek van kitéve, nem tud árnyékba menni, akkor akár hőgutát, hőtorlódást kaphat a kánikulában, amibe bele is pusztulhat.

A gazdáknak büntetőjogi felelősségük is van: az állat fizikai, lelki károsodása, vagy éppen az ok nélküli elpusztítása bűncselekmény, amiért akár három évig terjedő börtönt is lehet kapni.

 

Mit kell tenni, ha már megtörtént a baj?

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is.

Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Amiket mindenképpen be kell tartani a gazdáknak:

  • a nagy nyári hőségben se feledkezzenek el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsék,
  • az állatok számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
  • kedvencüknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,
  • házi kedvencüket ne hagyják egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.