Hírzóna

A budapesti helyett a brüsszeli csúcstalálkozót bojkottálhatják

A budapesti helyett a brüsszeli csúcstalálkozót bojkottálhatják

Fordítva sült el Josep Borrell szimbolikus büntetése

2 órája
A budapesti helyett a brüsszeli csúcstalálkozót bojkottálhatják

Visszafelé sült el Josep Borrell uniós külügyi biztos bojkott-javaslata, a tagállamok többsége nem támogatja, hogy augusztus végén a soros elnökségnek otthont adó Budapest helyett Brüsszelben legyen a külügy- és védelmi miniszterek következő csúcstalálkozója – írja a Die Welt, amelyet a Mandiner szemlézett.

Borrell azzal érvelt, hogy Szlovákia külügyminiszterét leszámítva 25 ország tárcavezetője ítélte el Orbán Viktor békemisszióját, ő pedig szimbolikus következménynek szánja a lépést.

Csakhogy a tagállamok másképp reagáltak:

A luxemburgi külügyminiszter nonszensznek nevezte a bojkott ötletét, Németország, Franciaország, Hollandia és Spanyolország nyíltan ellenezte Borrell kezdeményezését, és mások is kritizálták a helyszínválasztást.

Sajtóhírek szerint a tagállamok többsége most azt tervezi, hogy éppen a brüsszeli csúcstalálkozót hagyják ki tiltakozásul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.