Hírzóna

A Balaton Busz üzemelteti a helyi autóbuszjáratokat ősztől Hódmezővásárhelyen

A Balaton Busz üzemelteti a helyi autóbuszjáratokat ősztől Hódmezővásárhelyen

2 órája
A Balaton Busz üzemelteti a helyi autóbuszjáratokat ősztől Hódmezővásárhelyen

A veszprémi székhelyű Balaton Busz Bt. üzemelteti a helyi autóbuszjáratokat előreláthatólag szeptember 1-jétől Hódmezővásárhelyen - döntött keddi ülésén a város közgyűlése.
 

 

A vállalkozást közbeszerzési eljáráson választották ki a szolgáltatás ellátására. A Balaton Busz Bt. 475 forintos árat ajánlott menetrendi kilométerenként a szolgáltatást jelenleg végző Jovány Busz Kft. 579 forintos kilométerenkénti árával szemben, egy egyéni vállalkozó pedig kilométerenként 899 forintos áron közlekedtette volna a buszokat.

A Balaton Busz Bt. két éven át végezheti a közszolgáltatást, és az időtartam további két évvel meghosszabbítható. Az önkormányzat által fizetendő szolgáltatási díjat negyedévente a gázolaj árának változása, évente pedig az infláció és az ágazati átlagbér változása alapján indexálják.

A közbeszerzési felhívás szerint a szolgáltatónak öt autóbuszvonalon kell szállítania az évente várhatóan 120 ezer utast. A legalább Euro-3-as környezetvédelmi minősítésű, klimatizált buszok várható menetrendi futásteljesítménye 280 ezer kilométer. A szolgáltatónak öt autóbusz üzemeltetési jogával kell rendelkeznie, melyből legalább három jármű alacsonypadlós, akadálymentes.
    

Március 31-ig - egy korábbi pályázat alapján - a Jovány Busz Kft. végezte a város területén a közszolgáltatást. Ezt követően a hódmezővásárhelyi székhelyű cég kijelölés alapján látta el a feladatot, június 1-jétő 487 forintos kilométerenkénti áron. A közgyűlés arról is döntött, hogy az új szolgáltató indulásáig, de legfeljebb október 1-jéig a Jovány Busz Kft. járművei szállítják az utasokat a városban.

2023 végéig a Jovány Busz Kft. járműveivel párhuzamosan a Volánbusz autóbuszjáratai is szállítottak utasokat Hódmezővásárhelyen, mert a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra. Az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. között számos peres eljárás folyik, melyben a vállalkozás az elmaradt szolgáltatási díj és nem fedezett költségei megtérítését kéri.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1991-ben alapított, magántulajdonban álló, 39 alkalmazottat foglalkoztató Balaton Busz Bt. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 1,848 milliárd forint volt, ami több mint 57 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég 2022-es 19,75 millió forintos veszteség után tavaly 263 millió forintos nyereséget ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.