Hírzóna

Korlátozhatják az iskolai mobilhasználatot

Korlátozhatják az iskolai mobilhasználatot

2024. június 11., kedd
Korlátozhatják az iskolai mobilhasználatot

A kormány hétfő délben benyújtott egy 90 oldalas törvényjavaslatot, amelyről kedden kivételes eljárással dönt az Országgyűlés. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, több tucat oldalas javaslatban szerepel a többi között, hogy korlátoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban - számolt be a Világgazdaság.


A törvényjavaslat szövegezése szerint 

az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt.

Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet.

A javaslatban hozzáteszik, hogy vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért 

azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.

Tavaly október elején az angol okoltatási miniszter, Gillian Keegan jelentette be, hogy a szigetországban betiltják a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Az intézkedés a tanórák mellett a szünetekre is érvényes. A brit politikus döntéséről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is beszámolt Facebook-oldalán, emiatt merült fel a kérdés, hogy a magyar kormány tervez-e hasonló szigorítást bevezetni.

Nem adott kötelező központi utasítást a Belügyminisztérium a mobiltelefon és egyéb, digitális infokommunikációs eszköz tanórai és azon kívüli használatának szabályairól, 

azokat az iskolák a saját házirendjükben szabályozzák”válaszolta Rétvári Bence idén februárban Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából, a párbeszédes Szabó Tímeának az iskolai telefonhasználat korlátozására vonatkozó kérdésére. 

Rétvári arra is felhívta Szabó Tímea figyelmét, hogy már 

több országban, például Franciaországban és Hollandiában is korlátozzák, a legtöbb esetben tiltják a mobiltelefonok tantermi használatát.

A Belügyminisztérium ebben a tanévben is online kérdőíven kérte ki a szülők, a pedagógusok és az iskolaigazgatók véleményét az iskolai ügyekről. A kérdések a többi között a tanulók iskolai mobiltelefon-használatára vonatkoztak. Ez volt az ötödik ilyen alkalom, amikor a szülők, illetve a pedagógusok online kérdőíven véleményezhettek oktatással kapcsolatos kérdéseket. Az előző tanév felméréseiben 75 ezer pedagógus, 130 ezer szülő, gondviselő élt a véleménynyilvánítás lehetőségének ezen formájával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.