Hírzóna

Kerékpáros bukósisak: Az életed legfontosabb kiegészítője (Videó)

Kerékpáros bukósisak: Az életed legfontosabb kiegészítője (Videó)

A jól felhelyezett sisak nem csak az agyrázkódás megelőzésében fontos, de használatával fejsebeket is elkerülhetünk.

Márton Andrea
2024. június 21., péntek
Kerékpáros bukósisak: Az életed legfontosabb kiegészítője (Videó)

A sisak viselése egyetlen esetben – lakott területen kívül, 40 km/óra sebesség felett – kötelező, de minden esetben ajánlott. Sokan mégsem szeretik felvenni a fejvédőt, például mert kényelmetlennek érzik viselését, ami sokszor akár igaz is lehet – de egy kis segítséggel mindenki ki tudja választani a számára megfelelő sisakot.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Jellemző továbbá az is, hogy alkoholfogyasztást követően a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban bicikliznek.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a biciklizők figyelmét:

  • Annak ellenére, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni! Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja. Amennyiben valaki a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban ül kerékpárra (akár szeszes ital fogyasztása miatt), akkor szabálysértést követ el.
  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést.
  • Bizonyos körülmények között megengedett személy szállítása kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik a szállítás módjára, és arra, hogy hány éves személy vihet mást. Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen (biciklire szerelhető gyermekülés) lehet a járművet nem hajtó 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ez esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie.
  • Fordítsanak kiemelt figyelmet a látás és láthatóság szerepére! A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói megnehezítik a közlekedést, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől. A gépjárművek a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • Csak olyan kerékpárral vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek a kötelező tartozékokkal fel vannak szerelve!

 

Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni

Sisakvásárlásra a legjobb analógia a cipővásárlás:

  • Szín: ez nem vicc, valóban ez az egyik legfontosabb dolog. A cipőboltban is azt a cipót vesszük le a polcról, amelyik tetszik. Akinek nem tetszik a sisak, amit viselnie kellene, abban rögtön lesz egy ellenérzés a dologgal szemben.
  • Kényelem: illeszkedjen a sisak a viselőjének fejformájához, kényelmetlen cipót sem fog senki megvásárolni.
  • Megfelelő méret: a kerékpáros sisakok különböző méretekben készülnek, amelyek a fejkörméretet veszik figyelembe és XS/SM/L/XL jelölésekkel segítenek eligazodni a gyártók a méretek között. Ahogy cipőből sem veszünk 42-es lábhoz 40-es vagy 44-es méretűt, úgy a fejvédőből is ki kell választani a megfelelő méretet.
  • Szellőzőnyílások mérete, száma: a több jobb – a több, nagyobb méretű szellőzőnyílás növeli a kényelemérzetet. Érdemes figyelni arra is, hogy legyen bogárháló a sisakban, így elkerülhetjük a nemkívánatos vendégeket a fejvédő alatt.
  • Szabványoknak való megfelelőség: a CE jelzést vagy az EN1078-es szabványnak való megfelelőségre utaló jeleket kell keresni a sisak belsejében.
  • Szavatossági idő: a sisak belsejében megtalálható a gyártás ideje (év, hónap), ez azért fontos, mert a gyártól általában 5-7 éves időtartamra ígérik a megfelelő védelmet. Ez azért van, mert a sisak anyaga idővel elöregszik, és ettől kezdve nem nyújt teljes körű védelmet.

 

A sisak megfelelő beállítása a következő fontos lépés:

Csak megfelelő méretű sisakot lehet jól beállítani!A fejgyűrűt úgy kell beállítani, hogy ne legyen se túl szoros, se túl laza. Ha előredöntjük úgy a fejünket,  hogy a sisak nincs becsatolva, és nem esik le, akkor jól van beállítva a fejgyűrű. A szíjaknak V alakban kell összeérniük mindkét oldalon a fül alatt. Csak a becsatolt sisak véd meg egy nagyobb fejsérüléstől! A csatot bekapcsolva úgy érdemes beállítani a szíjat, hogy a szíj és állunk között egyujjnyi hely maradjon.

 

A nálunk a biztonságos kerékpározás tekintetében nagyobb hagyományokkal bíró országokban is komoly szakmai viták tárgya, hogy milyen is egy jó biciklis sisak. Melyik az a sisak, amelyik a lehető legnagyobb védelmet adja a gyermekek számára baleset esetén?

Jelenleg 3-4 ezer és 100-130 ezer forint között számtalan féle-fajta kerékpáros sisak kapható már nálunk is. Azonban a vásárlási szokásokat – az amatőr és profi kerékpáros sportolók és a hivatásszerűen kerekezők egy részének kivételével – az ár befolyásolja. Pedig a gyerekek sisakviselési szokásának kialakításához fontos szempont az is – akár tetszik ez a szülőknek, akár nem –, hogy a sisak trendi legyen. Divatos, kényelmes – amellett, hogy megfelelő védelmet nyújt elesés esetén, és nemcsak akkor, ha a gyerkőc elesik a sík aszfalton, hanem például akkor is, ha eleséskor egy járdasziget szélébe, vagy más éles (és nem vízszintes) akadálynak ütközik a feje.

Általában négy szempontot érdemes kiemelten szem előtt tartani: a legfontosabb természetesen az, hogy a sisak milyen védelmet nyújt a fejsérülések ellen. Emellett fontos a stabilitás, azaz, hogy a viselése ne legyen biciklizés közben megterhelő a gyerekek számára, mert akkor nem fogják viselni. Célszerű külön is megvizsgálni a sisak rögzítésére szolgáló a hevederek minőségét, hogy azok biztonságosan tartsák a sisakot a fejen minden körülmények között.

Fontos szempont továbbá, hogy a sisakok sötétben is láthatók legyenek anélkül is, hogy külön fényforrást, illetve fényvisszaverő eszközt helyeznének el rajta. Ha nem találnak ilyen sisakot, vásároljanak hozzá fényforrást vagy fényvisszaverő szalagot, matricát és hasonlókat.

Kerékpáros sisakot ajándékozni nem tanácsos, és a szakemberek attól is óva intik a szülőket, hogy a gyermekek nélkül vásároljanak sisakot. Fontos ugyanis, hogy a gyerkőc felpróbálhassa azt. Ez esetben nem elég, hogy „belefér a feje”. Célszerű némi időt szánni a válogatásra és a próbára is. Nem biztos, hogy hosszabb távon is beválik az a sisak, ami elsőre kényelmesnek tűnik.

Minden szülő tapasztalatból tudhatja, semmi se változik gyorsabban, mint a gyerekek ízlése. Ami tegnap még tetszett, holnap már ciki, és ha az, nem fogja viselni a gyerek. Egy balesetnél pedig már mindegy, hogy miért nem volt rajta sisak…

Fontos tudni: a kerékpáros sisak nem használható az idők végezetéig, és nemcsak azért, mert kinövi a gyerek. Időnként cserére szorul minden sisak a rajta keletkezett kisebb-nagyobb sérülések vagy például a pántok kopása, elöregedése miatt. Hogy minél később kelljen sisakot cserélni, fontos a rendszeres és megfelelő tisztítása, karbantartása.

A megfelelő kerékpáros sisak kiválasztása és a hozzászokás a viseléséhez nemcsak azért fontos az ETSC szerint, mert jelentősen csökkentheti a gyermekeket érintő halálos és súlyos kimenetelő balesetek számát. Ha a felnövekvő korosztályok már egészen fiatalon hozzászoknak a biztonságtudatos közlekedéshez, természetesnek tekintik a különböző védőeszközök használatát, viselését, jó eséllyel felnőttként is eszerint viselkednek majd és később így nevelik a saját gyermekeiket is.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.