Hírzóna

Hankó Balázs: A kultúra tesz minket magyarrá

Hankó Balázs: A kultúra tesz minket magyarrá

2024. június 14., péntek
Hankó Balázs: A kultúra tesz minket magyarrá

Folytatni szeretném az elődöm, Csák János minisztersége idején megkezdett programokat – jelentette ki Hankó Balázs kinevezett kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A július elsejétől szolgálatát megkezdő tárcavezető hangsúlyozta: a brüsszeli gáncsoskodások ellenére jól működik a magyar modell a felsőoktatásban. Kitért arra is, hogy a kultúra területén legfőbb célként azt tűzte ki: éljük meg a minőségi és magyar kultúrát.

Fotó: Kurucz Árpád


Azt nyilatkozta Hankó Balázs, hogy nem posztot, hanem feladatot kapott. Részletesen kifejtette, hogyan illeszkednek az általa kijelölt irányok elődjének, Csák Jánosnak az eddigi munkájához.

Megtisztelő volt Orbán Viktor miniszterelnök úrtól a miniszteri felkérés. Kedden vehettem át Sulyok Tamás köztársasági elnök úrtól a kinevezési okiratomat, majd esküt tettem a Parlamentben a magyar nemzet szolgálatára. A minisztérium három pilléren nyugszik, amelyek egyben meghatározók nemzetünk múltja, jelene és jövője szempontjából: az identitásunkat őrző kultúra, a tudás- és hivatásközvetítő egyetemek, a szakképzés, az innováció, valamint nemzetünk építőegységei, a családok. A kultúra tesz minket magyarrá és tart meg magyarnak ebben az irányvesztett világban, ez az, ami kovászként bennünket összefog. Kultúránkat, versenyképes tudásunkat váltja a mindennapok valóságára az a közösség, amelyet magyar nemzetnek hívunk. Az egyetemeinknek, a szakképzésünknek a fia­taljaink sikerességét kell szolgál­niuk, a családok és a gyermekek nélkül pedig nincs jövőnk. Azért dolgozunk a mindennapokban, hogy gyermeket vállalni öröm, boldogság és előrelépés legyen. 

"Csák János az elmúlt két évben számos olyan programot indított el és újított meg, amelyet folytatni kívánok."

Sokszor hangoztatta államtitkárként korábban, hogy versenyképességi fordulatra van szükség Európában, elmondta ezért mit fog tenni.

Nemcsak versenyképességi fordulatra van szükség, hanem vissza kell vezetni Európát az alapértékeihez. Mi, magyarok azért maradtunk meg és vagyunk itt Európa szívében, hogy a magyar modellel, a magyar kultúrával, a magyar tudással és innováció­val, családbarát országunkkal példát mutatva visszavezessük Európát az alapító atyák által lefektetett értékekhez, megerősítve így kontinensünk keresztény gyökerét. Ha a versenyképesség mellé még két meghatározó fogalmat kell kiemelni, ami egy jó, vonzó ötvözetet alakít ki, azok az identitásőrzés és a közösségépítés. Ha versenyképesek vagyunk, az identitásunkat megtartjuk és megerősítjük, illetve közösséget építünk, akkor ezáltal vonzóvá tesszük a magyar kultúrát, a családi életet, a gyermekvállalást, valamint azt a tudást, amit a megújult egyetemeink és szakképzésünk ad. Mindezt erősíti a magyar kreativitás és innováció is.

Mi a helyzet az innovációval?

Szintet lépett a magyar innováció is: európai innovátorokká váltunk. 2016-hoz képest megháromszoroztuk az állami forrásokat az innováció terén. Egyre több az innováló magyar kis- és középvállalkozás. Csak az elmúlt évben ezer fővel nőtt a doktori képzésbe felvettek száma, és emeljük a kutató-fejlesztői létszámot, hiszen egymillió lakosra már 6500 kutató-fejlesztő jut. Vonzóbbá tettük ezeket a területeket, de sosem lehetünk elégedettek, mert ambiciózus célokat tűztünk ki. 

Ha Brüsszelben megpiszkálnak minket – és bizony kaptunk tőlük rendesen –, akkor csak azért is megmutatjuk, hogy mi a magyar virtus! 

Azt fogjuk elérni, hogy 2030-ra lesz a világon egy, Európában pedig három top százas egyetemünk, valamint a legjobb tíz innovátor közé fogunk tartozni. Emellett a szakképzésben, ahol az Európa-bajnokságon ezüstérmesek voltunk.

Egy későbbi válaszában kijelentette Hankó Balázs, hogy

 Magyarország családbarát ország, és 2010 óta mindent megtesz a családok és a gyermekvállalás erősítéséért, mert ez nemzetünk jövőképességének a záloga. Azóta ötven intézkedést hoztunk, hogy segítsük a magyar családokat és a megszületendő gyermekeket. A családok ügyére évente 3300 milliárd forintot fordítunk, ez a GDP négy és fél százaléka. 

A teljes interjú itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.