Hírzóna

Gulyás Gergely a választási eredményről: Szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban

Gulyás Gergely a választási eredményről: Szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban

2024. június 13., csütörtök
Gulyás Gergely a választási eredményről: Szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban

Az első kormányinfót tartották a választások után.

Fotó: Soós Lajos

 

A kormány tegnapi ülésén a választásokat is értékelte. 

Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a választáson. Az eredmény megerősítette a kormányt. A kormánypártok több szavazatot kaptak mint a második, harmadik, negyedik helyezett együttvéve

 – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ez szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban. Ha ez nem történt volna meg, nem tudták volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán missziójából.

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában

– fogalmazott a miniszter megerősítve a tegnap Orbán Viktor által kijelentetteket. Gulyás elmondta: Magyarország a menedékkérőknek menedékjogot biztosít, senkit nem küldenek vissza sorozásra Ukrajnába.

Fotó. Soós Lajos

 

Az Európai Bíróság megbüntette Magyarországot

Az Európai Bíróság ma hozott ítéletet egy elhúzódó ügyben, ezt Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hozzátéve: a bíróság bünteti azokat az országokat, akik védik Európa külső határait.

Ez az ítélet normális bíróságon soha nem születhetett volna meg

– jelentette ki. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást kért volna, ehhez képest 200 millió euróra marasztalta a bíróság hazánkat (ez csaknem 80 milliárd forintot jelent). – A bíróság napi 1 millió euró kifizetését állapította meg ítélet teljesítéséig. Az ítélet szembe megy azzal, amit az európai jogról és a magyar alkotmányról gondolunk – mondta.

 

Rengeteg beruházást adtak át az elmúlt hetekben

Vitályos Eszter az elmúlt hetekben átadott fejlesztésekről elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások hazánkban, összesen 84 projekt. – Az egészségügyet érintő fejlesztések 8,8 milliárd forint összegben valósultak meg, a Pécsi Tudomány Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új sürgősségi betegellátóját adták át, valamint átadták az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrumot, a fejlesztés összköltsége 4 milliárd forint volt. Etyeken 407 millió forintból valósult meg új egészségügyi centrumot adtak át. 

A közúti infrastruktúrai fejlesztésekről elmondta, a legnagyobb a pátyi nyugati elkerülő, valamint a Paksot Kalocsával összekötőú új Duna-híd, a Tomori Pál híd is.

A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárdból valósult meg beruházás, a kormányszóvivő kifejtette, a geszti Tisza kastély mellett befejeződött a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése és Sátoraljaújhelyen a nemzeti összetartozás hídjának kivitelezése is.

Családbarát beruházások Mátraverebély szentkúton egy olyan búcsújáróhelyet adtak át, ahová évente háromszázezer zarándok látogat el. Kibővült a Kálvária kápolna, de két játszóteret is kaptak a családok, 3,4 milliárdot.

Oktatás területén 20 milliárd forint összegben valósultak meg fejlesztések: 1,5 milliárdból a Miskolci Egyetemet a tudományos adatelemző módszertani központ átadása. A sport területén történő fejlesztésekről kifejette, Mezőhegyesen sportcsarnok épült, Karcagon sportcentrum létesült, Harkány csúszdaparkkal bővült.

A vállalkozásfejlesztés területén jelentős beruházások zajlottak: 115 milliárdból Szombathelyen, szenzorgyártó kapacitással bővült Szikszón kapacitásbővítő beruházással bővült a Hell energy. 

Az otthonfelújítási program kapcsán elmondta hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, így előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül választhatnak majd a beruházók. A lakosság július 1-től pályázhat.

Fotó: Soós Lajos

 

Elhagyja az Európai Néppártot a KDNP? 

Újságírói kérdésre elmondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP egy frakcióba kerüljön az EP-ben a Tisza Párttal. Úgy véli, vagy nem veszik fel a Tisza Pártot a Néppártba, vagy kilép a KDNP. Gulyás Gergely a reptérvásárlásról azt mondta: háborús időkben az, hogy magyar kézben van a reptér, megnyugtató. Hozzátette: a mostani kormánypártok annak idején ellenezték a reptér eladását. 

Az önkormányzati tulajdonú szakrendelők állami kézbe vételével kapcsolatban nem tudott határidőt mondani. A tárcavezető szerint ugyanakkor ésszerű lenne, de ilyen kormánydöntés egyelőre nem született.

 

A NATO-főtitkár személye a garancia

A NATO főtitkárral való találkozóval kapcsolatban felidézte: volt egy rendkívül nehéz helyzet, amelynek lényege, hogy a NATO tagjainak többsége egészen más álláspontot képvisel, mint amit hazánk javasol és helyesnek tart. Magyarország azonban nem tud és nem is akar a békepártiságából engedni.

 A tegnapi találkozó azért volt maximálisan eredményes, mert biztosítja azt a lehetőséget, hogy hazánk továbbra is békepárti maradhasson, ne vegyen részt a NATO ukrán missziójában és ehhez se pénzzel, se fegyverrel, se katonával ne járuljon hozzá

 – sorolta.

A tárcavezető kérdésre kifejtette: a NATO-főtitkár személye garancia arra, hogy Magyarország nem sodródik a háborúba, de a NATO-ban van kontinuitás, és egy esetleges vezetőcsere nem változtat a korábbi megállapodásokon. A miniszter szerint akkor tevődne át a reflektorfény Magyarországról az unióban másra, ha a háborút támogatók mellé állna a kormány, ha beengedné a migránsokat, illetve ha a gender-propagandát beengednék az iskolákba. A tárcavezető úgy véli, több olyan politikus kerül most az EP-be, akik kapcsolatban vannak a józan ésszel, de a szuverenista fordulat egyelőre még nem valósult meg. A magyar kormánypártok ilyesmi eredményre számítottak. 

Kevesebb mint három hét múlva kezdődik hazánk soros uniós elnöksége, Gulyás Gergely a következő hat hónap célkitűzései között említette a versenyképességet, a mezőgazdaság és agrárpolitikai kérdéseket, valamint a demográfia és kohéziós politika.

Fotó: Soós Lajos

 

Csák János saját döntése volt, hogy lemond

A HVG kérdésére kifejtette Gulyás Gergely, a kormányfő nem tervezi, hogy változtat a kormányzat személyi összetételén, Csák János miniszter távozásához semmi köze a választási eredményeknek, sokkal hamarabb meghozta már a döntését, csak megvárta a választások lezárását, és ő maga döntött arról, hogy lemond, nem a miniszterelnök kérte erre.

 

Az alaptörvénymódosításról

Az alaptörvény módosítása kapcsán Gulyás Gergely emlékeztetett, a módosítás értelmében a gyermek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény, illetve ebben való segítségnyújtás vétsége esetén nem kaphat kegyelmet senki.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.