Hírzóna

Mihálffy Béla a Homokhátság vízpótlásáért szólalt fel

Mihálffy Béla a Homokhátság vízpótlásáért szólalt fel

Rétvári Bence reagált a térség képviselőjének felvetésére

Kovács György
2024. május 15., szerda
Mihálffy Béla a Homokhátság vízpótlásáért szólalt fel

Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő a Homokhátság vízgazdálkodásának további fejlesztéséért szólalt fel az Országházban. A meglévő és tervezett beruházásokat Rétvári Bence ismertette.

Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője szólal fel az Országházban. Fotó: Mihálffy Béla Facebook-oldala.

 

Szeged és a Homokhátság képviselője ismertette, hazánk leginkább aszályokkal és vízhiánnyal sújtott területe a Homokhátság, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete már 2004-ben a félsivatagos övezetek közé sorolt. 

A klímaváltozás okozta problémák fokozottabban érintik a Homokhátságot, mint az ország más részeit. A területet kiemelten veszélyezteti az aszály, a csökkenő éves csapadékmennyiség, és a ritka, de nagy mennyiségű nyári esők miatt is.

Hozzátette, a klímaváltozás hatásaival párhuzamosan az elmúlt évtizedek emberi beavatkozásainak következményeként még érzékenyebbé vált a térség vízegyensúlya.

A Homokhátság tehát abban az esetben tud fejlődni, ha a vízgazdálkodás javítására, a vízvisszatartási lehetőségek kiépítésére, a természeti állapotok megóvására, valamint a lakosság életminőségének javítására intézkedések történnek.

Mihálffy Béla úgy véli, a vízpótlás és a vidékfejlesztés elmaradása ellehetetlenítené a helyben maradást és a helyben gazdálkodás lehetőségét. Kiemelte, az elsivatagosodás megállítását célzó beruházásoknak, ezért is van nagy jelentősége, amiket a kormány az elmúlt években véghez is vitt. A térség képviselője reményét fejezte ki, hogy ezek a fejlesztések a jövőben is folytatódnak.

A vízpótlás során a Tisza vizét felhasználva egyrészt a környezet hűtésével mérsékelni lehet a légköri és a talajaszály következményeit, valamint csökkenteni lehet a felszín alatti vízkészlet használatát. Víz nélkül nincs élet, ezért mindent meg kell tenni a térség vízháztartásának javítására, a keletkező vizek helyben tartására. 

 

Évente a Balaton vizének háromszorosa folyik el

Felszólalására Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagált, aki kiemelte Magyarországnak országos szinten nagy víztartalékai vannak, hiszen több víz folyik ki Magyarországról, mint amennyi befolyik.

Három balatonnyi vízmennyiséggel folyik ki évente több víz Magyarországról, mint amennyi bejön

- ismertette, majd hozzátette, amennyiben ezt a tartalékot jól tudjuk felhasználni, abban az esetben nagy lehetőségek vannak.

Az államtitkár a Homokhátsággal kapcsolatban kiemelte, a vízpótlási munkálatok harmadik üteme van soron, amelyben Mórahalom és Zákányszék környékén kiépítenek egy nyomásközpontot, 5 vízleadó műtárgyat és lefektetnek 8069 méter csövet.

Ennek eredményeképpen 1384 hektár válik öntözhetővé. 

Rétvári Bence emlékeztetett, a projekt első szakasza 2020-'21-ben valósult meg, 727 millió állami támogatásból. A második szakasz 2022-ben készült el, 753 milliós kormányzati forrásnak köszönhetően.

A projektre összesen a kormány több mint 2 milliárd forintot fordít.

 

Mihálffy Béla rendszeresen foglalkozik a Homokhátság vízgazdálkodásával. Podcast sorozatának első része is erről szólt:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.