Hírzóna

Kiderült hol lehet majd igényelni az új otthonfelújítási támogatást

Kiderült hol lehet majd igényelni az új otthonfelújítási támogatást

2024. április 22., hétfő
Kiderült hol lehet majd igényelni az új otthonfelújítási támogatást

Az MBH Bank Nyrt., az OTP Bank Nyrt., és Gránit Bank Zrt. alkotta konzorcium működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot, ahol júniustól igényelhető lesz az otthonfelújítás támogatás - számolt be a Világgazdaság.

 

Összesen 266 MFB Pont Plusz fog megnyílni, melyek összesen 134 járásban lesznek elérhetőek. A közvetítői szerződés megkötésére várhatóan még áprilisban sor kerül. A lakossági MFB Pont Plusz fiókok megnyitásával teljes lesz az európai uniós hiteltípusú pénzügyi eszközöket, azaz önálló és kombinált hitelprogramokat közvetítő hálózat, miután a vállalkozásokat kiszolgáló fiókok már teljeskörűen felkészültek az első hitelprogram érkezésére.

 

Június elsejével indul az új program

Mint ismert, nemrégiben jelentette be a kormány, hogy június elején elindul az új állami otthonfelújítási program , amellyel az 1990-ig megépült családi és ikerházakat is lehet korszerűsíteni. A hitel tőketartozását csökkentő állami támogatás összege 2,5-3,5 millió forint lehet. A korszerűsítéshez egymillió forintos önrész mellett tehát hatmillió forintos államilag támogatott kamatmentes hitelt lehet igényelni. Ha a felújítás lezárul, akkor vissza nem térítendő támogatásként az állam az aktuális hiteltartozásból a különböző járások jövedelmi szintjétől függően 2,5-3,5 millió forintot átvállal. A támogatott felújítási elemek közé tartoznak 

  • a szigeteléssel,
  • fűtéskorszerűsítéssel,
  • nyílászárócserével
  • és használati melegvíz-korszerűsítéssel kapcsolatos munkálatok.

A felújítás eredményeként 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérnie az ingatlannak, amit a beruházás előtt és után készített energiatanúsítvánnyal kell majd igazolni. 

Ács Balázs, a Mastersplast vezérigazgató-helyettese a bejelentést követően a Világgazdaságnak azt mondta, óriási segítség azoknak ez a program, akik eddig is felújításban gondolkodtak. Azt javasolja mindenkinek, aki korszerűsítést tervez, hogy a hőszigeteléssel és a nyílászárócserével kezdje a felújítást, ezt követően jöhet a fűtés korszerűsítése.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.