Hírzóna

Irán támadást indított Izrael ellen

Irán támadást indított Izrael ellen

Több tucat drónt indítottak

2024. április 14., vasárnap
Irán támadást indított Izrael ellen

Irán először indított támadást közvetlenül saját területéről Izrael ellen.

Fotó: IRANIAN ARMY OFFICE / AFP

 

Joe Biden már számított a támadásra

Joe Biden amerikai elnök szombaton már arról beszélt, hogy arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva „előbb, mint később” fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani.

Izrael már napok óta készül az iráni támadásra, és erre figyelmeztetett az amerikai elnök is. Teherán ugyanis válaszcsapást ígért azután, hogy Izrael légi csapással végzett Damaszkuszban az Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokával - írja a Mandiner.

 

Megkezdődött az offenzíva

Irán megkezdte az Izrael elleni támadást, több tucat drónt indítottak, amelyek órákon belül a megtámadott ország területén lehetnek – írja a The Times of Israel.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy hazája készen áll az iráni támadásra. Immár több tucat repülőgép járőrözik az izraeli légtérben. A CNN beszámolója alapján már Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője is megerősítette az iráni támadást. 

Közölte, hogy az IDF azon fog dolgozni, hogy a lehető leghamarabb elfogja a célpontokat. A CNN szerint az iráni állami média azt közölte, hogy ez már az iráni válaszcsapásnak számít. Teherán ugyanis válaszcsapást ígért azután, hogy Izrael légi csapással végzett Damaszkuszban az Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokával.

Az Al jazeera szerint a Forradalmi Gárda közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy drónok és rakéták bevetésével hadműveletet indítottak,

válaszul Izraelnek arra, hogy célba vette az iráni konzulátust Szíriában.

Azóta kiderült, hogy Joe Biden a nemzetbiztonsági vezetőkkel találkozik a válságszobában – közölte a Fehér Ház.

 

Teherán figyelmeztette Washingtont, hogy maradjon ki ebből a konfliktusból

Az Egyesült Államoknak távol kell maradnia az Irán és Izrael közötti jelenlegi konfliktustól! – intett Teherán ENSZ-missziója az X közösségi médiaplatformon szombat éjjel, hozzátéve, 

hogy „az ügy lezártnak tekinthető”, ha Izrael nem válaszol a támadásra.

Megerősítette, hogy Irán drónokkal indított katonai akciója "válasz a cionista rezsim agressziójára" a damaszkuszi nagykövetség helyiségei ellen.

Ha Izrael „újabb hibát követ el”, Irán válasza „sokkal szigorúbb lesz” – tették hozzá.

A két héttel ezelőtti damaszkuszi csapásra válaszul Irán szombat éjszaka több tucat pilóta nélküli légi eszközt és rakétát indított Izrael ellen, a hírt az iráni Forradalmi Gárda és az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette. Az Egyesült Államok korábban óva intette Teheránt Izrael megtámadásától.

 

Elfogták a ballisztikus rakétákat

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev-sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be.

Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében. 

Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.