Hírzóna

Fülöp Attila: megerősíti a gyermekvédelmet a benyújtandó új törvénycsomag

Fülöp Attila: megerősíti a gyermekvédelmet a benyújtandó új törvénycsomag

Még tartanak a hatósági vizsgálatok

2024. április 2., kedd
Fülöp Attila: megerősíti a gyermekvédelmet a benyújtandó új törvénycsomag

A parlament tavaszi ülésszaka során benyújtandó törvénycsomag megerősíti a gyermekvédelmi rendszert, de adott esetben további szigorítások is várhatók a területen - mondta el a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

 

Fülöp Attila az interjúban elmondta, 530 gyermekvédelmi intézmény van az országban, még tartanak a hatósági vizsgálatok. Mint mondta, ezeknek kettős célja van. Egyrészt azt vizsgálja, hogy milyen a gyermekotthonokban a napi működés, és azok a szabályoknak megfelelnek-e, de különösen célba veszi a gyermekbántalmazási eseteket is. 

Az államtitkár szerint fontos kiemelni, hogy 2018-ban lett bevezetve a gyermekbántalmazás esetén minden intézménynek kötelezően alkalmazandó protokoll, amely kimondja, hogy az ilyen esetek nem maradhatnak következmények nélkül. Minden gyermekbántalmazás után jegyzőkönyvet kell készíteni, és indokolt esetben feljelentést kell tenni. Ez több száz esetben megtörtént.

Ennek az ellenőrzése zajlik most, hogy le tudjuk vonni a következtetéseket, hogy kell-e még szigorítani ezen a protokollon

- jelezte.

Arról is beszélt, hogy március elsején jelent meg az első jogszabályi változás, a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelemben dolgozó vezetőknek, ennek további kiterjesztése várható. 

A következő változást a parlament tavaszi ülésszakában a gyermekvédelmi törvénycsomag fogja jelenteni, ami további szigorításokat, segítségeket, fejlesztéseket és a gyermekvédelmi rendszer megerősítését fogja tartalmazni. 

Egyértelmű az álláspontunk: semmilyen bántalmazást nem fogadunk el, és nincs tolerancia a pedofília kapcsán

- hangsúlyozta.

A teljes interjú itt olvasható el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.