Hírzóna

Életeket mentettek hajnalban a honvédek

Életeket mentettek hajnalban a honvédek

2024. április 6., szombat
Életeket mentettek hajnalban a honvédek

Életet mentettek a magyar katonák az EUFOR-ban. Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

 

Az EUFOR parancsnoka, Dr. Sticz László vezérőrnagy döntése alapján az EUFOR egyik H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve az eltűntek felkutatására indult.

A légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket.

Az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak. A bosznia-hercegovinai EUFOR missziót 2024-ben magyar parancsnok, Dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja idén a helikopteres és légimentési képességet is. A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei - köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete - összehangolt és professzionális szolgálata adta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.