Hírzóna

Ravasz tavasz: Olyan fagy jön, amilyen rég volt Magyarországon

Ravasz tavasz: Olyan fagy jön, amilyen rég volt Magyarországon

2024. március 6., szerda
Ravasz tavasz: Olyan fagy jön, amilyen rég volt Magyarországon

A szerdai naptól megváltozik az európai időjárási helyzet képe, és a közép-európai térség, ideértve a Kárpát-medencét is fokozatosan az északi anticiklon déli peremére kerül.

Ennek eredményeként a hét közepén északi, északkeleti áramlással több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, de ezt kezeljük a helyén. A mostani hőmérsékleti értékekhez képest a hét közepére nagyjából 6-8 fokkal eshet vissza a hőmérséklet, és így fogjuk elérni - átmenetileg! - a sokévi átlagnak megfelelő értékeket. 

Ennél azonban fontosabb, hogy a hét második felében, kiemelten pénteken és szombaton az ország legnagyobb részén gyenge légköri (2 méteren mért) fagyra kell számítani.

 Csütörtök hajnalban a még nagy területen élénk, sőt az északkeleti tájakon olykor erős szélnek köszönhetően még inkább csak az Északi-középhegység szélvédett részein lehet gyenge fagy, másutt még enyhe marad a reggel.

Péntek hajnalra viszont már leállhat a szél, és ezzel párhuzamosan az ország nyugati és északi megyéiben többfelé kiderül az ég, ugyanakkor a déli, délkeleti tájakra még beragadhat a felhőzet. Így a jelenlegi előrejelzéseink alapján az Alföld egyes részeit leszámítva sokfelé várható gyenge fagy, döntően -4 és 0 fok közötti minimumok valószínűek, de az északi völgyekben hidegebb lesz.

Szombat hajnalban is kevés felhő várható az ország fölött és még a szél is jórészt gyenge marad, de már némileg enyhülhet az idő, ennek ellenére döntően 0 fok körüli legalacsonyabb hőmérséklet valószínű, az északi-északkeleti határ közelében -5 fok köré is süllyedhet azonban a hőmérséklet. Vasárnaptól már jóval enyhébb ugyanakkor csapadékos időre készülhetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.