Hírzóna

Újabb ortopéd orvos került őrizetbe a "cipős" ügy kapcsán

Újabb ortopéd orvos került őrizetbe a "cipős" ügy kapcsán

Már 38 orvos érintett az ügyben

2024. február 6., kedd
Újabb ortopéd orvos került őrizetbe a "cipős" ügy kapcsán

A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek, amik rengeteg szállal kötődnek Szegedhez. Mint arról beszámoltunk, legutóbb májusban vettek őrizetbe két szegedi orvost és egy szintén szegedi cégvezetőt. Most egy algyői orvos került őrizetbe, akivel már 56 főre gyarapodott a gyanúsítottak sora: 23 orvos, 18 cégvezető, 10 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens. 

 

 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos eljárás 2022 novemberében indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a KR NNI-nél. A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás azóta országos méretűvé nőtt. Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az ott létrehozott nyomozócsoportok a KR NNI-nél folyó eljárásokkal párhuzamosan gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket az NVSZ aktív közreműködésével.

A KR NNI egy Csongrád-Csanád vármegyei cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A nyomozás adatai szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

Az NNI Bűnügyi Szolgálat Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya és a KR munkatársai január 31-én Algyőn, az üggyel kapcsolatba hozható újabb ortopéd orvosnál tartottak kutatást, amelynek során informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, valamint mobiltelefont foglaltak le. 

A gyanú szerint a 38 éves férfi többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül közel hatszáz gyógyászati segédeszközt – köztük kerekesszéket, gerincortézist, gyógycipőt – írt fel. 

A termékek után a gyártó cég több mint 19 millió forintot igényelt vissza.  

A most elfogott férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel, hamis magánokirat felhasználásával és közfeladati helyzettel visszaéléssel gyanúsították meg. Jelenleg szabadlábon védekezik.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.