Hírzóna

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: elengedhetetlen a magyar haderő fejlesztése

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: elengedhetetlen a magyar haderő fejlesztése

Magyarország stabil alapokon áll

2024. február 17., szombat
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: elengedhetetlen a magyar haderő fejlesztése

A magyar honvédséget olyan állapotba kell hozni, hogy az ország szükség esetén képes legyen megvédeni magát, a haderőfejlesztés "nem úszható meg, nem bliccelhető el" - jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Fotó: Bodnár Boglárka

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az előadásában kiemelte: ez a folyamat elindult, és kiterjed a védelmi iparra, a fegyverzetfejlesztésre, a humánerőforrás és az infrastruktúra területére is. Szólt arról is: Magyarország teljesíti azt a NATO-elvárást, hogy GDP-jének két százalékát fordítsa védelmi kiadásokra.

A tárcavezető értékelése szerint Magyarország stabil alapokon áll, még akkor is, ha a világban "tektonikus mozgások" vannak. Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, a szomszédságunkban egy 21. századi típusú "rémes öldöklés" folyik, amely meghatározza a "körülményeinket". A háború kezelése és a kirobbanását követő gazdasági, politikai döntések alapvetően változtatták meg az európai erőviszonyokat, gazdasági pozíciókat - jegyezte meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy a magyar álláspont változatlan az orosz-ukrán háborúról: azonnali tűzszünetre és béketárgyalások megkezdésére van szükség. Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, "ezen állásponton semmilyen nyomásra nem fog változtatni".

A gázai övezetben dúló háborúról szólva azt mondta, ez a konfliktus is aggodalomra ad okot, és ennek a háborúnak a kockázata sem kisebb a nemzetközi stabilitást tekintve. A magyar haderőfejlesztéssel kapcsolatban a honvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt évtizedekben "elhanyagoltuk azt a lehetőséget", hogy bármely országot érhet támadás, és a NATO, amely a nemzeti hadseregek felajánlásából működő szervezet biztonsági garanciái nem értelmezhetők a haderő fejlesztése nélkül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a haderőfejlesztésben több program már lezárult, jelezve, minden fegyvernemben nagy előrelépések történtek. Elsőként a légvédelmet emelték magas szintre, "minőségi generációváltás" történik ezen a területen. Második lépésként a nehézdandár felépítését jelölte meg, ami NATO-elvárás is. Magyarország ígéretet tett arra - fűzte hozzá -, hogy 2028-ra komoly szárazföldi páncélos erőt hoz létre.

A miniszter szólt a kormány azon szándékáról, hogy a haderő fejlesztése a védelmi iparon keresztül összekapcsolódjon a gazdaság fejlesztésével. "A Magyar Honvédség megrendeléseire ipart lehet építeni" - jelentette ki, hozzátéve, a védelmi ipar kiépítésében nagyon fontos nemzetgazdasági potenciál is van; a saját igényeken túl ez az iparág exportra is termelhet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.