Hírzóna

Hazudott a Szabad Európa a mórahalmi ügy kapcsán

Hazudott a Szabad Európa a mórahalmi ügy kapcsán

A Fővárosi Törvényszék hozott ítéletet

Kovács György
2024. február 16., péntek
Hazudott a Szabad Európa a mórahalmi ügy kapcsán

A Szabad Európa még szeptemberben készített egy "tényfeltáró" riportot a mórahalmi földek kisajátításáról. Annak tartalmát Mórahalom önkormányzata azonnal cáfolta, most pedig a Fővárosi Törvényszék mondta ki: a Szabad Európa valótlanságot híresztelt és valós tényeket hamis színben tüntetett fel.

Mórahalmi Polgármesteri Hivatal. Fotó: Móra-Net TV.

 

A riport közzétételének napján közleményben reagált Mórahalom önkormányzata, amelyben kifejtették, a riportban valótlanságokat állítanak, különböző, az elmúlt 10 évben történt eseményeket mosnak össze, valótlanul, etikátlanul, rossz fényben tüntetve fel az önkormányzatot. Kiemelték, ezen etikátlan sajtómagatartás alkalmas a közvélemény megtévesztésére, miközben a riportban említett kisajátítások tekintetében már jogerős bírósági ítéletek születtek. 

Ezen döntésekben Önkormányzatunk valamennyi eljárását jogszerűnek minősítette a Kúria. Valamennyi kisajátított földrészlet az Önkormányzat tulajdonában van, soha nem került értékesítésre, öntözési közösség földműves tagjai által hasznosítottak

- írták szeptemberi közleményükben. Hozzátették, a kisajátítások kapcsán említett mintagazdaság uniós forrást soha nem használt fel, a vízpótlási rendszer kiépítése pedig folyamatban van. A riportban elhangzott csúsztatások és valótlanságok okán azonnal sajtóhelyreigazítást kezdeményeztek.

 

A Fővárosi Törvényszék igazolta a mórahalmi városvezetés igazát

A mai napon Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy a Fővárosi Törvényszék ítélete megállapította, hazudott a Szabad Európa. Ennek következményeként sajtóhelyreigazításra kötelezte a Greenfo internetes sajtótermék szerkesztőségét. 

Az ítélet tartalmazza, hogy a Szabad Európa valótlanságot híresztelt és valós tényeket hamis színben tüntetett fel. Valótlanul állította, hogy törvénytelenségek történtek a VI. körzet földvásárlásaiban, s valótlanul állította azt is, hogy ezzel mások földönfutóvá váltak. Így természetesen az sem fordulhatott elő, hogy az Önkormányzat által kisajátított területek törvénytelenül magánszemélyek tulajdonába kerültek

- ismertette a városvezető. Hozzáfűzte, a döntés egyben ítélet azon újságírásra vonatkozóan is, amely politikai haszonszerzés céljából mások besározásával igyekszik a közvéleményt befolyásolni, átverni. Ezen médium, és az álszakértői állásfoglalás nincs tekintettel a szakma és az újságírás etikai szabályaira és bár ideológiailag mások véleményének tiszteletben tartását hirdeti, alapvetően egyéni érdekek mentén beletapos a közösségbe. A polgármester megjegyezte, szerencsére ez a stílus az újságírói szakma töredékét képviseli.

A Szabad Európa Kisajátítva című riportfilmje szubjektív, rosszindulatú, politikailag vezérelt, amelynek nincs köze a valósághoz. A sértetteknek nincs más lehetőségük, mint bízni a bíróságok objektív értékítéletében a végsőkig, ameddig az összes peres eljárás le nem zajlik

- zárta gondolatait Nógrádi Zoltán.

 

 

Az ügyben szerkesztőségünk is kereste a mórahalmi önkormányzatot. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.