Hírzóna

Az iskolai számítógépek történetéről rendez kiállítást az Informatika Történeti Múzeum

Az iskolai számítógépek történetéről rendez kiállítást az Informatika Történeti Múzeum

2024. február 25., vasárnap
Az iskolai számítógépek történetéről rendez kiállítást az Informatika Történeti Múzeum

Az iskolagépek történetéről rendez új, időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány március 8-tól Túrkevén, május második felétől pedig Budapesten.
 

A School-Computer - a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban című kiállítás március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az időszaki kiállítás a magyar középiskolai informatikaoktatás történetéből nyújt áttekintést az 1980-as évek első felére fókuszálva, mert ekkor kezdték el egy kormányzati program segítségével ellátni a magyar iskolákat számítógépekkel.

A tárlaton több mint kétszáz, az ITMA szegedi gyűjteményéből és a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításából származó, muzeális értékű számítógép, továbbá kazetták, szoftverek, dokumentumok is láthatók lesznek. A tárlat tablóin nagy informatikatanárokról, példaképekről is olvashat majd a közönség, köztük Kovács Mihály piarista tanárról és Vincze Sándorról, a kisújszállási Móricz Középiskola tanáráról, akik már az 1950-es évek végén elkezdték a modern informatika előzményét, a kibernetikát tanítani.

A tárlaton látható lesz egyebek mellett a Híradástechnika Szövetkezet HT1080Z számítógépe, amelynek 16 és 48 kilobájt RAM memóriájú változatai, fekete-fehér grafikával, beépített kazettás magnóval nagyobb tömegben jelentek meg az iskolákban. Az alapvetően a BASIC nyelv oktatására szánt számítógépekre a legnagyobb sikert a Galaxy Invasion című amerikai játékprogram aratta. A játék azért terjedhetett el, mert a magyar iskolagép egy távol-keleti számítógép licence volt, amely kompatibilis volt az 1977-ben gyártott amerikai TRS-80 számítógéppel. A tárlaton az eredeti, amerikai TRS-80 Model 1 egyik példánya is látható lesz.

Kiállítják továbbá a Budapesti Rádiótechnikai Gyár BRG ABC-80 számítógépét is, amely 16 kilobájt RAM-mal és fekete-fehér grafikával szintén a 8 bites Basic számítógépek klasszikusai közé tartozik. A szerkezet még a HT gép megjelenése előtt, néhány száz darabos nagyságrendben jelent meg a magyar iskolákban. A gép egy svéd-magyar kooperáció eredménye volt, a svéd számítógéphez Jánosi Marcell mérnök tervezett kazettás adattárolót, és ő volt az, aki később a világ első mikrofloppyját is megalkotta.

A Videoton TV Computerét (TVC) is meg lehet majd nézni. A székesfehérvári vállalat színes grafikás, beépített botkormánnyal rendelkező számítógépe már sokkal profibb megjelenítést tett lehetővé, mint a HT számítógép, de megjelenésekor, az 1980-as évek közepére a Commodore-, majd később a PC gépek győzedelmeskedtek az iskolagép kategóriában is. A tárlaton a Novotrade cég által forgalmazott Commodore-gépek is láthatók lesznek, köztük a magyar iskoláiban is elterjedt Commodore-16 és plus/4 típusok.

A felsoroltakon kívül látható lesz még a magyar számítástechnika oktatásra jelentős hatást gyakorló, a SZTAKI-ban fejlesztett, 1984-es Primo házi számítógép is, amely érintős, kapacitív billentyűzete miatt nem volt az iskolák számára a legjobb választás, viszont annál kedveltebb lett az otthoni felhasználók körében. A Primo népszámítógép is a tárlat ékességei közé tartozik.

A School-Computer kiállításon interaktív műtárgymásolatokkal, például a Homelab-2, az Aircomp-16 és a Mickey-80 ritka magyar számítógépek működő másolataival, valamint egy online tudásbázissal is találkozhatnak az érdeklődők. Ez utóbbi és a tárlaton elhelyezett QR-kódok segítségével konferenciaelőadások, tárgyleírások, életrajzok és érdekes videók lesznek elérhetők a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárából a témában.
 

A kiállítást Képes Gábor, a Neumann Társaság igazgatója rendezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.