Hírzóna

Szigorú büntetés vár azokra, akik vendégmunkásra cserélik a magyar munkaerőt

Szigorú büntetés vár azokra, akik vendégmunkásra cserélik a magyar munkaerőt

2024. január 17., szerda
Szigorú büntetés vár azokra, akik vendégmunkásra cserélik a magyar munkaerőt

A sajtóban végigfutott a hír miszerint, a dél-koreai Bumchun úgy döntött, megválik több tucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal elkezdte kivizsgálni a Bumchun esetében kialakult helyzetet.

 

 

„A rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor az említett cégnél, és tavasszal mind a létszám, mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre. Információink szerint 59 főt bocsátottak el a cégtől, akik közül 46 magyar és 13 külföldi. A 46 magyar közül a cég senkinek nem mondott fel” – mondta az Index megkeresésre Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A lap hozzáfűzte, a 46 magyar munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg.

 

Megvédik a magyarok munkahelyét

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a kormány megvédi a családokat és a magyar munkahelyeket. Ezért a magyar munkavállalóknak minden esetben prioritást kell élvezniük az üres álláshelyek betöltésénél. 

A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. 

Az államtitkár felhívta arra is a figyelmet:

A KÖRNYEZŐ UNIÓS ORSZÁGOKHOZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON VANNAK A LEGKISEBB ARÁNYBAN A HARMADIK ORSZÁGBÓL ÉRKEZŐ MUNKAVÁLLALÓK A FOGLALKOZTATOTTI LÉTSZÁMHOZ VISZONYÍTVA.

Czomba Sándor kiemelte, a történt eset nem jellemző „és nem is hagyjuk, hogy az legyen”. Hozzátette, „a kormány minden rendelkezésre álló eszközzel azon van, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Azonnali vizsgálatot indítunk minden esetben, ha felmerül a gyanúja annak, hogy magyar munkaerő helyett külföldieket alkalmaz bármely cég.”

Kitért arra is, hogy a kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok

A HASONLÓ HELYZETEKET A JÖVŐBEN SZIGORÚAN BÜNTETNI FOGJÁK.

Az új törvény szerint minden esetben elsőként magyar munkavállalót kell kiközvetíteni adott üres álláshelyre, így külföldi munkás csak és kizárólag akkor érkezhet bármely álláshelyre, ha már végképp nincs rendelkezésre álló magyar munkaerő

– zárta válaszát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.