Hírzóna

Emelik a tanárok, ápolók, katonák és rendvédelmi dolgozók bérét is

Emelik a tanárok, ápolók, katonák és rendvédelmi dolgozók bérét is

Mindemellett a nyugdíj összege is növekszik

Kovács György
2024. január 18., csütörtök
Emelik a tanárok, ápolók, katonák és rendvédelmi dolgozók bérét is

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette az idei első kormányülés és az időszak legfontosabb tudnivalóit.

Kormányinfó. Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A miniszer emlékeztetett, a kormány a tavaly év végén létrejött uniós megállapodás értelmében elérte azt, hogy az uniós források folyamatosan érkezzenek.

Világos képet kapott mindenki a helyzetről a tegnapi EP-vita kapcsán, mert egyrészt az EB elismerte a magyar lépéseket, másrészt a további kifizetéseket az LMBTQ-ügyektől és a migrációs ügyektől tette függővé. Ebben a két ügyben egyértelműen állást foglaltak a magyar választók.

Magyarország nem kíván migránsokat befogadni, és erről népszavazás is volt - mondta a miniszter.

A magyar választók mindezek mellett a gyermekvédelmi népszavazáson is kiálltak az LMBTQ-propaganda ellen.  

Gulyás Gergely leszögezte, olyan ügyekben, amelyekben az emberek világos véleményt mondtak, ott nem fog változtatni a kormány az álláspontján. Ennek értelmében nem fogják sem az LMBTQ-propaganda, sem a migrációs ügyben feladni az álláspontjukat. Hozzátette, mindenki kimutatta a foga fehérjét, hiszen az elmúlt hónapokban a baloldallal is voltak viták a kérdésben,

a magyar baloldal pedig ma sem adta fel a reményét, hogy a pedagógusbéremelést megakadályozza.   

 

2026-ra 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére

A miniszter közölte, hogy a tanárok béremelését a baloldal nem tudta megakadályozni. A bérek jelentősen emelkedtek január elsejével, az erről szóló határozatot a hónap végéig minden pedagógus kézhez kapja, de hogy nagyot tudjunk előrelépni, szükség van uniós forrásokra.

Azok a mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk, de aki így akarja vizsgálni a béremelést, annak tudnia kell, hogy 2030-ig vállaltuk hogy 6000 milliárd forintot szánunk az emelésre. Ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság. Idén 32,2 százalékos emeléshez jutnak a pedagógusok februárig 

– fogalmazott. Jelezte, ami a további béreket illeti, ebben a ciklusban meg fogják duplázni a béreket, jövőre további 21 százalékos emelés várható, az átlagos bér meghaladja majd a 800 ezer forintot. 2026-ban pedig 880 forint lesz már a tanárok átlagbére.

 

Növekszik a ápolók, katonák és rendvédelmi dolgozók bére, illetve a nyugdíj is

Az orvosok már 2,2 milliós átlagbért kapnak, a szakápolóknál pedig korábbi döntés értelmében márciusban 20 százalékos lesz az emelés, amellyel 720 ezer forintra nő az ápolók átlagbére.

Nyugdíjasokról szólva elmondta, 18,5 százalékos emelés volt tavaly a nyugdíjakban, míg idén a 6 százalékos emelés várhatóan magasabb lesz, mint az idei évi infláció.

A rendvédelmi dolgozók bére is emelkedett, 80 ezer forinttal kapnak többet idén, mint 2023-ban, a katonáknál 11 százalékos volt a béremelés.

Hozzátette, mindemellett a családtámogatások mértéke is jelentősen nőtt idén.

Összességében hazánk egy inflációs gazdasági helyzetben, háborús helyzetben olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, mellyel le tudjuk küzdeni az inflációt.

 

Több mint 1,5 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megköszönte mindenkinek, aki kitöltötte a nemzeti konzultációt: tájékoztatása szerint 1 millió 518 ezer 455-en küldték vissza a kérdőívet. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.