Hírzóna

A tanárok további fizetésemelésére is jó esély mutatkozik

A tanárok további fizetésemelésére is jó esély mutatkozik

2024. január 29., hétfő
A tanárok további fizetésemelésére is jó esély mutatkozik

Sokat javított a tanárok hangulatán a kormány által adott 32,2 százalékos béremelés – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke. Mint hangsúlyozta, a kabinetnek ez a lépése növeli a pálya presztízsét, jó hatása van a tanítás színvonalára, illetve visszacsábíthatja a katedrára azokat, akik a korábbi fizetések színvonala miatt távoztak. Üdvözölte azt is, hogy a kormány határozott és gyors döntésének köszönhetően gyorsan eljutnak az emelt fizetések az érintettekhez.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

 

Szinte el sem akarták hinni, hogy mekkora béremelést kapnak - mondta Horváth Péter.

Ezt tapasztaltam minden egyes pedagógussal folytatott beszélgetésben, beleértve nagyon sok igazgató kollégát, akikkel az elmúlt napokban találkoztam. Jó páran próbálták azt kommunikálni, hogy nem kapnak fizetésemelést, ami sokakat egy kicsit elbizonytalanított. Akkor még nem mertek úgy örülni, mint most, amikor kiderült, hogy megkapják. 

"Elvitathatatlan, hogy ez mindenkit érint, vártuk is nagyon, és úgy gondolom, hogy megérdemelten. A kormány azt ígérte, el fogjuk érni a diplomásátlagbérnek nagyjából a 72 százalékát, úgy néz ki, hogy sikerülni fog."

Biztos vagyok abban, hogy mivel a fizetésemelés hatására ez valóban bekövetkezett, jócskán fog emelkedni a pálya presztízse, ami valószínűleg a következő időszakban folytatódik majd - tette hozzá.


A tanárhiány problémájáról kérdezték a Nemzeti Pedagóguskar elnökét, hogy a fizetésemelés hogyan befolyásolja a pályán dolgozók létszámát.

A pedagógushiány mértéke mindig vitákat váltott ki. Van, aki ezt felnagyítja, vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy nincs ilyen, de szerintem a kettő között van az igazság. Léteznek földrajzilag jobban meghatározható országrészek vagy olyan intézmények, ahol problémát okoz a pedagógushiány. Nagyon bízom abban, hogy a húszszázalékos pótlék, amelyet a hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozó pedagógusok kaphatnak, másrészt a mostani béremelés ezt visszafogja. Nekem nagyon furcsa az, hogy a szakszervezetek a tanári pálya elhagyására buzdítottak, illetve arra, hogy a pedagógusok ne fogadják el az új jogviszonyt, miközben az érdekképviseletek is jól tudják, hogy minden egyes pedagógus hiányozna a rendszerből. 

"Az intézményvezető kollégákkal és a tankerületi vezetőkkel beszélgetve az érzékelhető, hogy már mutatkozik érdeklődés az új fizetésnek köszönhetően, valamint az ebből adódó jobb lehetőségek iránt."

A teljes interjú itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.