Hírzóna

A januári infláció csökkenése meghaladhatja a várakozásokat

A januári infláció csökkenése meghaladhatja a várakozásokat

2024. január 29., hétfő
A januári infláció csökkenése meghaladhatja a várakozásokat

Nem zárható ki, hogy december után újabb meglepetést lesz látható az inflációs adatokban.

 

 

Az év utolsó hónapjában 5,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami egyértelműen kedvezőbb lett a szakértői várakozásoknál. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint egyre több tényező mutat abba az irányba, hogy 2024 elején folytatódhatott e kedvező tendencia, így a vártnál is jobban mérséklődhetett az árnyomás a gazdaságban, amelyben a tavalyi magas bázis (25,7 százalék), valamint a kedvező makrogazdasági környezet egyaránt szerepet játszik.

Ifj. Becsey Zsolt, az UniCredit Bank vezető közgazdásza szerint:

Könnyen előfordulhat, hogy hosszú idő óta először a jegybanki célsávba kerül vissza az infláció.

Az elemző négy százalék körüli inflációra számít januárban. Úgy véli, ezzel együtt lehetnek meglepetések – pozitív, illetve negatív irányban is.

Könnyen lehet, hogy visszatér a jegybanki célsávba az infláció januárban, azaz újra négy százalék alatt lesz az áremelkedések üteme.

 

Koncz Péter, a Századvég Konjunktúrakutató junior elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció jó eséllyel az öt százalék alatti tartományba fog kerülni január folyamán, ami szerinte komoly eredménynek mondható.

Ennek alapját a 2023-as dezinflációs folyamatok jelentették, amely során az elsődleges cél az éves bázisú infláció 10 százalék alá szorítása volt, ezt jelentősen túlteljesítette a magyar gazdaság. A decemberi 5,5 százalékos éves bázisú infláció 5,0 százalék alá kerülése januárban elsősorban a hosszabb ideje kedvező makrogazdasági környezetnek, illetve az inflációs folyamatokat jellemző strukturális javulásnak lenne köszönhető – fejtette ki az elemző.
 

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.