Hírzóna

Hungarikum Díjas lett két csongrád-csanádi érték is

Hungarikum Díjas lett két csongrád-csanádi érték is

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 12., kedd
Hungarikum Díjas lett két csongrád-csanádi érték is

Hungarikum díjas lett egyebek mellett a tiszavirág és a tiszavirágzás, a szőregi rózsatő és a szentesi paprika is – írta a baon.

Fotó: Szőreg hivatalos honlapja

 

Idén a Hungarikumok Gyűjteményének 11 tagját illette a rangos elismeréssel az Agrárminisztérium. A harmadik alkalommal megrendezett gálán a 89 tagú Hungarikumok Gyűjteményének azon 11 tagját illették elismeréssel, amellyel a gyűjtemény 2019 és 2023 között gyarapodott. Ezek között találhatjuk meg a Csongrád-Csanád vármegyei értékeket is.

Nagy István agrárminiszter a díjátadón, a köszöntőjében hangsúlyozta, hogy akik díjat vettek át, és a közönség soraiban ültek, különleges emberek, mert egy kérdés vezérli az életüket: mit tehetnek a magyarságért, a megmaradásunkért?

A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonságot, egyediséget, különlegességet és minőséget képvisel. Azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak. Egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásunkról, a lelki tevékenységünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényükről – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a hungarikumok megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik teljesítményeinknek. Kifejtette: a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt. Az a cél, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést.

Borítókép: Szőreg hivatalos honlapja

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.