Hírzóna

Az első gyertya

Az első gyertya

Advent első vasárnapja van

2023. december 3., vasárnap
Az első gyertya

Békés ünnepvárást kívánunk minden olvasónknak.

A hit lila gyertyáját gyújtjuk meg a koszorún (Fotó: SzegedMA)

 

Karácsonyváró időbe értünk. Ma sok helyütt adventi koszorút készítenek, s azon meggyújtják az első gyertyát. A négy közül az egyik lilát – ahogy illik ez az adventnyitó vasárnapon. A lila a hitet jelképezi, s egyébként az egyház ünnepi színe Vallásosak hagyománya volt a koszorúállítás egykor. Idővel azonban széles körben elterjedt, szinte egyetemessé lett. Az ünnepre készülődés kezdőnapja a mai, a karácsonyi várakozás négy hetét indítja. Úrjövet – így mondja a népnyelv azt, amit a latin az Adventus Domini, vagyis az Úr érkezése, az Úr eljövetele szavakkal fejez ki, s az ünnepre hangoló időszak lényegét fogalmazza meg.

Ilyentájt sokan térnek be a templomokba azok közül is, akik vallásukat nem gyakorolják. Az embert megérinti a csak ekkor átélhető misztikus hangulat és meg kell mutatni a kisgyermekeiknek, unokáiknak azt, hogy milyen lehetett a legendabeli betlehemi istálló. A felnőttnek is a gyermekkort hozza ez vissza. Megélednek a szolidaritási akciók, a rászorulókat segítő sok évszázados tradíció szerint.

Békés ünnepvárást!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.