Hírzóna

Novák Katalin: a biztonság kulcsfontosságú Magyarország számára

Novák Katalin: a biztonság kulcsfontosságú Magyarország számára

2023. november 9., csütörtök
Novák Katalin: a biztonság kulcsfontosságú Magyarország számára

Novák Katalin, aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszéléseket, újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a béke és a stabilitás alapvető fontosságú Magyarország számára. 

Magyarország hozzájárul a NATO-missziók sikeréhez, erősíti védelmét és fejleszti katonai kapacitását, hamarosan teljesíti azon kötelezettségét, hogy bruttó hazai terméke (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja, a magyar katonák jelenléte pedig hozzájárul a nyugat-balkáni régió békéjéhez és stabilitásához

 - emelte ki a köztársasági elnök. 

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország támogatja Ukrajna önvédelemhez való jogát és folytatja humanitárius segítségnyújtását az ország számára. Közölte, Magyarország elítéli és elfogadhatatlannak tartja Oroszország agresszióját az önálló Ukrajnával szemben. 

"Legfontosabb azonban a békéhez vezető utak megtalálása. Valamint annak a megtalálása, miként lehet a béketárgyalások asztalához ülni és elérni a tűzszünetet" 

- fogalmazott. 

Kiemelte: nem lehet olyan kapcsolat Magyarország és Oroszország között, amely alá tudná ásni a szövetségesekkel ápolt kapcsolatokat és a kötelezettségvállalások teljesítését úgy a NATO, mint az Európai Unió kereteiben. 

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország a legmélyebben együttérez Izraellel és elítéli az ellene intézett brutális támadást, ami - szavai szerint - ráirányítja a figyelmet a régió stabilitásának fontosságára. 

A Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az ország tagsága hozzájárulna a NATO megerősítéséhez, ezzel pedig a közös biztonsághoz. 

A kárpátaljai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban kijelentette: 

az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzete kiemelten fontos Magyarország számára, különös tekintettel a magyar nemzeti kisebbségre. 

"Kiemelten fontos a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, különösen akkor, ha egy országnak ambíciói vannak a szövetségeinkhez való csatlakozás terén" - fogalmazott. Magyarország számára ez olyan kiemelt kérdés, melynek megoldása szükséges ahhoz, hogy fenntartsa támogató hozzáállását Ukrajna kihívásokkal teli küzdelmében - tette hozzá sajtótájékoztatóján Novák Katalin köztársasági elnök. 

Novák Katalin a brüsszeli Liszt Intézetbe közös eszmecserére invitálta valamennyi magyar EP-képviselőt, politikai pártállástól függetlenül. A szerdai zárt körű találkozón a Fidesz EP-képviselői - Gál Kinga, Győri Enikő, Tóth Edina, Bocskor Andrea, Járóka Lívia, Deutsch Tamás, Hidvéghi Balázs, Deli Andor, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Trócsányi László - mellett Hölvényi György (KDNP), valamint Winkler Gyula és Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselői vettek részt.

 Ellenzéki oldalról egyedül Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő jelent meg.

Elszalasztott lehetőségnek nevezte azt, amikor - szavai szerint - egy kinyújtott kézre nincs a másik oldalon olyan, aki azt megfogja.

 Utalva ezzel a találkozóra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.