Hírzóna

Lezárult a NAV eljáráskorszerűsítő informatikai projektje

Lezárult a NAV eljáráskorszerűsítő informatikai projektje

Márton Andrea
2023. november 27., hétfő
Lezárult a NAV eljáráskorszerűsítő informatikai projektje

Lezárult az adóügyi igazgatási eljárásokat egyszerűsítő, kiemelt informatikai projekt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.

 

A fejlesztés 2018 óta több ütemben összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból és 5,317 milliárd forint saját forrásból jöhetett létre. A projektben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumi együttműködőként vett részt.


 A ráfordításokból korszerűsítették többek között a NAV információs és ügyintézőplatformjait, változásbejelentési és bevallási rendszerét, belső szakrendszereit. Átalakult az adóhatóság honlapja is, a projekt eredményeképp letisztultabb, személyre szabható portál jött létre, a NAV-Mobil okostelefonos alkalmazás átlátható menüt és navigációt kapott, és létrejött a korábbinál több szolgáltatást nyújtó ügyintéző felület, az Ügyfélportál. Korszerűsödött továbbá az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás), a telefonos tájékoztató és ügyintéző-rendszer informatikai egységesítésével pedig létrejött az általános tájékoztatást és ügyintézést is biztosító NAV Infóvonal.

A közlemény szerint a projekt összességében magasabb szintű szolgáltatásokat, könnyen kezelhető, a kor kihívásainak megfelelő alkalmazásokat hozott létre. A fejlesztések nemcsak a NAV számára előnyösek, hiszen kevesebb lett a papírmunka, az ügyintézés az ügyfél- és az ügyintézői oldalon egyaránt egyszerűsödött

 - írta a NAV.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.