Hírzóna

Jelentősen megnőtt a halőri feljelentések száma Szegeden is

Jelentősen megnőtt a halőri feljelentések száma Szegeden is

Ezúttal egy menekülő horgász autóülése alatt találtak méreten aluli pontyot

2023. november 21., kedd
Jelentősen megnőtt a halőri feljelentések száma Szegeden is

Míg a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) halőrei tavaly 60 feljelentést készítettek, addig idén, miközben még nincs is vége az évnek, már 105-ször kellett így tennie a szervezetnek a horgászati jogsértések elkövetőivel szemben - írja a Pecaverzum.

 

Fotó: HECSMSZ

 

A leggyakoribb horgászok által elkövetett szabálysértés a méreten aluli halak megtartása volt. „Ez abból is adódik, hogy sokan nem tudják, hogy a halat az orra csúcsától a farokúszó tövéig kell mérni. Voltak, akik helytelenül a farokúszó végéig mérték. Többen nem olvassák el a horgászrendet, és ezáltal figyelmen kívül hagyják az abban leírtakat, mely szerint a megyei vizeken a fogassüllő megtartható mérete 40 centiméter, míg a pontyé 35 centiméter – olvasható a HECSMSZ beszámolójában, amelyet Dávid Imre halőrzési csoportvezető írt.

Jelentős emelkedést mutat a fogási naplóba be nem írt halak száma, valamint a három vagy még annál is több botos horgászat által elkövetett jogsértések száma.

Feltehetően ezen adatok összefüggenek a drasztikus haláremelkedéssel is, sokan talán ezért is vállalják a kockázatot, és a megengedettnél kisebb méretű hal elvitelével próbálkoznak, vagy nem írják be a fogási naplóba a zsákmányt, hogy az időszakos fogási mennyiséget ne érjék el.

Az orvhalászat bűncselekmény, ezért ilyen esetben az illetékesekkel szemben eljárást kezdeményeznek az ügyben a rendőrségen.

Erre sajnálatosan több szegedi példa is adódik a közelmúltból. Egy esetben a halőrök ellenőrzésük során víz alá helyezett varsákat találtak a Maty-ér horgászható oldalán. Egy másik alkalommal a Tisza szegedi szakaszán területi engedély nélkül, spiccbottal horgászó elkövető nem volt hajlandó igazolni magát, majd elfutott a helyszínről. Rövid időn belül sikerült elfogni, visszakísérni a helyszínre, majd az általa elkövetett cselekmény miatt számon kérni.

 

Borítókép: HECSMSZ

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.