Hírzóna

Két földrengés rázta meg a Dél-Alföldet, folyamatosak az utórengések (videó)

Két földrengés rázta meg a Dél-Alföldet, folyamatosak az utórengések (videó)

2023. augusztus 19., szombat
Két földrengés rázta meg a Dél-Alföldet, folyamatosak az utórengések (videó)

Magyar idő szerint 11 óra 13 perckor majd 11 óra 16 perckor két földrengés pattant ki hazánkban egymás után - közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A katasztrófavédelem közleménye szerint eddig nem érkezett kárbejelentés.

Jelenlegi becslések alapján Gyomaendrődtől 11 km-re volt a földrengések epicentruma. A földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette.

Eddig Mezőtúr, Békéscsaba, Szarvas, Lakitelek, Békésszentandrás, Kondoros, Öcsöd, Gyomaendrőd, Doboz, Gádoros, Hódmezővásárhely, Kecskemét településekről érkeztek bejelentések az obszervatóriumba.

12 óra 51 perckor kipattant az első nagyobb utórengés is, kezdeti becslések alapján 2.9-es magnitúdóval. Felhívták a figyelmet, a kisebb-nagyobb utórengések folyamatosak, a következő napokban még aktivitás várható.

Egy csabacsűdi felvétel az első rengésről:

Egy békéscsabai hölgy arról számolt be a Békés vármegyei hírportálnak, hogy három rengést éreztek a negyedik emeleten, az egész talán 15 másodpercig tarthatott, mintha az ágyat megrángatták volna, illetve a nyitott ablak elkezdett becsukódni.Békéscsaba belvárosában is érezték a rengést: ijesztő morajlás kíséretében mozdult meg a kanapé és a virágtartó állvány - írja a Beol.

A lap egyik munkatársa Szarvasról arról számolt be, hogy a városban az említett időpontban 2-3 perc eltéréssel kétszer is megmozdult a föld. Pár másodpercig tartott a jelenség mindkét esetben, növekvő intenzitással, félelmetes zajok közepette. Rögtön lehetett érezni, hogy ez csakis földrengés lehet. Hanghatásként morajlás volt érzékelhető.

Ezt a szombatot se így képzeltem el délelőtt, hazatérve a piacról, Orosháza belvárosában. A hőségből behúzódva a nappaliba, leülve a kanapéra, megint megmozdult minden a szobában. Összeugrott a gyomrom – földrengés Orosházán,2023. augusztus 19-én, 11 óra után”

- írta a Beol orosházi munkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.