Hírzóna

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

2023. június 21., szerda
Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szerdán nulla órakor, ezt péntek éjfélig rendelte el az országos tiszti főorvos az ország egész területére. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű, és a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írta: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Ajánlásuk szerint a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezenkívül javasolják a napi többszöri, langyos vizes zuhanyozást. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzásra figyelmeztet, szerdán az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket.

A hőmérséklet emelkedésével erősödhetnek az allergiások tünetei

A csapadékos időszaknak köszönhetően jelentősen csökkent a pázsitfűfélék pollenszórása június első felében, de a meleg időjárás hatására a pollenkoncentráció újra emelkedik. A pollenterhelés jelenleg országosan magas, azonban a következő napokban helyenként a nagyon magas szintet is elérheti – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Hozzátették: a mérések szerint a pázsitfűfélék pollenszezonja az idén erősebb a tavalyinál.

Allergiás tüneteket okozhat még néhány fa – a hárs, a bálványfa és a szelídgesztenye – pollenszórása, és ezek mellett már a legtöbb nyári lágyszárú allergén pollenszórása is elindult. A csalánfélék virágpora országosan közepes és magas koncentrációban van jelen, csúcsidőszakuk július végén, augusztus elején várható.

Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja még jellemzően alacsony, azonban a következő időszakban várhatóan egyre több helyen érheti el a közepes, magas szintet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.