Hírzóna

Menstruációs szabadságot vezetnek be Terézvárosban

Menstruációs szabadságot vezetnek be Terézvárosban

2022. szeptember 2., péntek
Menstruációs szabadságot vezetnek be Terézvárosban

Menstruációs szabadságot vezet be Terézváros az önkormányzathoz tartozó cégeknél - jelentette be közösségi oldalán Soproni Tamás, a kerület polgármestere.

A polgármester szerint legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről ,,sokszor egyszerű prüdéria" beszélni. Márpedig Soproni úgy véli: ha nem beszélünk a problémáról, a megoldásról se fogunk tudni.

A fájdalmas menstruáció véleménye szerint nem gyengeség és nem is stigmatizálandó, ,,Nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”" - írja.

A polgármester még tudományosan is alátámasztja ezt posztjában. Mint írja, kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól.

,,Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen." - teszi hozzá.

Ezeknek az okoknak a mentén Terézváros testülete Soproni javaslatára egy extra szabadságot ad az önkormányzati tulajdonú cégekben az orvosilag igazoltan fájdalmas menstruációban szenvedő nőknek. Hangsúlyozottan az önkormányzati tulajdonú cégek esetében érvényes ez, más esetben a törvény ezt - a polgármester szerint - nem engedélyezi.

,,Éppen ezért az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot." - zárja sorait Soproni.

Borítókép: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.